fallback

Безработните в САЩ се увеличават по-малко от очакваното

По-малкото увеличаване на безработицата може да е затишие пред буря, смятат анализатори

17:21 | 13.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Броят на регистрираните първоначални молби за помощи при безработица в САЩ се е увеличил с 4000 до 319 хил. за седмицата до 8 септември, става ясно от данни на Министерство на труда в страната. Предварителните прогнози бяха за увеличаване на безработните до 325 хил. Данните обаче обхващат миналия понеделник, когато в САЩ беше неработен ден и затова не може да се прецени точно дали първоначалните оценки са били твърде надвишени.

Противно на очакванията за големи съкращения в резултат на финансовата криза, започнала от ипотечния сектор в САЩ, броят на безработните не се увеличава така рязко. Това може да означава, че икономиката на страната ще успее да се справи с трудностите и ще запази темповете си на развитие.

По-ниският ръст на молбите при безработица може да се окаже затишие пред буря, защото рисковете от забавяне на икономиката са значителни, смята обаче Крис Ръпки, финансист в Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ, цитиран от Bloomberg.

Едновременно с по-ниския брой първоначални молби за помощи при безработица се наблюдава запазване на общия брой безработни с право да получават помощи една седмица, който е 2 на сто. Това означава, че американците се нуждаят от по-дълъг период, докато успеят да си намерят нова работа.

Данните за безработицата се следят с особен интерес в момента, тъй като специалистите целят да се установи до каква степен реалната икономика е засегната от кризата в ипотечния сектор. Оценката на това е важна предвид натиска върху Фед да понижи лихвите в страната на заседанието си следващата седмица.

Днес доларът възстановява част от позициите си спрямо еврото. След като в 12:00 часа бе регистрирано рекордно ниско ниво спрямо еврото от 1,3922 EUR/USD, към момента доларът поскъпва до ниво 1,3885 EUR/USD. Най-високото ниво на американската валута днес беше постигнато в 17:00, когато едно евро струваше 1,3869 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:19 | 24.08.22 г.
fallback