fallback

Световната банка завиши прогнозите си за икономическия ръст на Китай

Страната се развива с рекордни за последните 13 години темпове, като това може да доведе до прегряване на икономиката

14:39 | 12.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Ръстът на инвестициите в Китай от началото на годината накара Световната банка да завиши своята прогноза за икономическия растеж на страната за 2007 г. от 10,4 на 11,3 на сто.

Изгледите за макроикономиката на Китай остават добри според тримесечния доклад на институцията, представен днес в Пекин, и вероятно икономиката ще продължи да нараства стабилно, съобщава Bloomberg.

Икономическият ръст за второто тримесечие е 11,9 на сто на годишна база. Това е най-бързото развитие от 1994 насам и с оглед предпазването на икономиката от прегряване централната банка на страната повиши лихвените проценти четири пъти от началото на годината.

Производствените разходи и инвестициите в недвижими имоти в градските райони са отбелязали повишение от 26,6 на сто за първите седем месеца на годината. Размерът на капиталовложенията в страната вече подхранва съмнения, че, в случай на забавяне на икономиката, Китай ще се окаже с излишен производствен капацитет.

По препоръка на Световната банка правителството в Пекин трябва да либерализира още валутата на страната с цел намаляване на излишъка в търговския баланс. Властите в страната „отвързаха“ курса на юана от фиксираното му ниво спрямо долара през юли 2005 и оттогава китайската валута е поскъпнала с около 10 на сто спрямо американската. Това обаче не е достатъчно, защото производството и търсенето на китайски стоки показват, че юанът е силно подценен към момента.

Търговският излишък на Китай до края на годината може да достигне 300 млрд. долара, което ще бъде ръст от близо 40 на сто спрямо регистрираните за 2006 г. 177,5 млрд. долара. Паричните потоци към страната може да допринесат за увеличаване на инфлацията, която през август е на рекордното за последните 10 години ниво от 6,5 на сто.

Днес китайската валута поскъпва леко спрямо долара. По време на сутрешната търговия двете валути се търгуваха по курс 7,5239 юана за долар, а към момента кросът е на ниво 7,5222 USD/CNY.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:05 | 24.08.22 г.
fallback