fallback

Индустриалното производство в еврозоната с изненадващ ръст през юли

Повишеното производство доказва стабилността на европейската икономика, еврото е със силен ръст спрямо долара

12:35 | 12.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Индустриалното производство в еврозоната отбелязва изненадващ ръст през юли. Регистрираното повишение спрямо юни е 0,6 на сто, като предварителните прогнози бяха за увеличение на показателя с 0,2 на сто, става ясно от данни на Евростат. През юни в еврозоната беше регистриран спад на индустриалното производство с 0,1 на сто на месечна база.

На годишна база показателят нараства с 3,7 на сто при предварителни прогнози за ръст от 3,1 на сто.

По-високите данни на индекса дават поредното доказателство, че европейската икономика се развива стабилно и растежът може да се запази дори при условията на финансовата криза, която е обхванала световните финансови пазари.

Ръстът на производството в еврозоната обаче може да доведе и до по-висока инфлация, което е основният проблем пред Европейската централна банка. Институцията планираше увеличение на лихвите в 13-те страни членки на зоната, но на последната си среща не предприе такова заради волатилността на пазарите, дошла в резултат на проблемите в ипотечния сектор на САЩ.

Днес еврото отбеляза рекордни стойности спрямо долара. Сутринта единната валута нарасна значително и в рамките на 45 минути между 8:00 и 8:45 от ниво 1,3844 долара за евро бе достигната стойност 1,3874 EUR/USD. Към 12:20 кросът на двете валути е 1,3859 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:52 | 27.08.22 г.
fallback