fallback

Цените на едро в Германия през август нарастват

Най-голямо е поскъпването при хранителните продукти, горивата и металите поевтиняват спрямо предходния месец

10:45 | 11.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на цените на едро в Германия за август нараства с 0,5 на сто спрямо предходния месец, съобщава Бюрото за национална статистика в страната. На годишна база индексът забавя ръста си до 2,5 на сто от 2,6 на сто месец по-рано.

С най-голямо увеличение за месеца са цените на зърнените храни и фуражите, които се покачват с 15,1 на сто спрямо предходния месец. Поскъпването на тези продукти през юли беше 6,8 на сто. За август цената на брашното на едро се е увеличила с 2,5%, а тази на млякото и млечните продукти е нараснала с 5 на сто.

За разлика от храните, цените на горивата и изделията от минерални горива са поевтинели с 0,9 на сто, след отбелязания ръст от 10 на сто за периода януари-юли 2007. При цените за търговия на едро с желязо, стомана и други метали и метални продукти също се наблюдава понижение от 0,4 на сто.

Индексът на цените на едро показва инфлация на ниво производител, която е първоначален сигнал за повишаване и на потребителските цени. Това от своя страна може да доведе до действия от страна на ЕЦБ с цел поддържане на заложения инфлационен таргет от 2 на сто до края на следващата година. Не е изключено лихвеният процент в еврозоната да бъде повишен през следващите месеци, тъй като развитието на 13-те държави, влизащи в нея, подпомага развитието на инфлационни процеси. На последната си среща в четвъртък банкерите от ЕЦБ не прибегнаха до увеличаване на лихвеното ниво заради финансовата криза, която е обхванала световната икономика.

Днес еврото отбелязва спад спрямо щатския долар. В ранните часове на деня едно евро се разменяше за 1,3804 долара, а към момента американската валута поскъпва с около 20 пипса до цена 1,3783 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:27 | 23.08.22 г.
fallback