fallback

БВП на САЩ с ръст от 4 на сто за второто тримесечие

Ревизираният резултат надхвърля предварителната стойност на показателя от 3,4 на сто на годишна база

16:40 | 30.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Американската икономика бележи ръст през второто тримесечие на годината. Данните за БВП на страната, оповестени днес от Министерство на търговията в САЩ, показват ръст от 4 на сто на годишна база, като това е най-голямото увеличение на показателя за последната година. Спрямо първото тримесечие на годината БВП се е повишил с 0,6 на сто.
Публикуваните днес данни представят ревизирания резултат за БВП, като той надхвърля предварителната стойност на показателя от 3,4 на сто, която Министерството на търговията бе посочила.
Прогнозите за развитие на икономиката за второто тримесечие обаче не са така обнадеждаващи. Това се дължи на проблема с ипотечните кредити в страната и затегнатия достъп до кредитиране.
Днес бяха оповестени и данните за безработицата в САЩ за изминалата седмица. Първоначалните молби за помощи отбелязват неочакван ръст и достигат до най-високото си ниво от април насам. Министерството на труда съобщи, че безработните се увеличават с 9 000 през седмицата до 25 август и общият им брой вече е 334 000.
Днешните показатели водят до засилване на спекулациите относно действията, които трябва да бъдат предприети от Фед за стабилизиране на ситуацията. Резултатите на БВП са обнадеждаващи, понеже надхвърлят предварителните данни, но периодът на растеж обхваща месеците преди задълбочаването на кризата.
Безработицата в страната може да накара борда на директорите на централната банка на САЩ да понижи лихвения процент с цел да даде импулс на икономиката и да улесни достъпа до кредити. Специалистите очакват на следващата среща на банкерите през септември фокусът да бъде отместен от запазването на инфлацията на ниско равнище и да бъдат предприети мерки за подобряване на положението в страната.
Днес доларът отбелязва ръст спрямо еврото. Единната европейска валута отстъпва до ниво 1,3621 долара за евро, като сутринта кросът беше 1,3662 EUR/USD. Кросът на американската валута с британската лира показва спад на паунда от ниво 2,0158 GBP/USD по време на сутрешната търговия до 2,0101 към 16:15.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:59 | 12.09.22 г.
fallback