fallback

Ръстът на цените на жилищата във Великобритания се забавя

Днес паундът отбелязва спад спрямо долара, като от ниво 2,0116 GBP/USD в ранните часове на днешната търговия поевтинява до 2,0115 GBP/USD

12:31 | 30.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Ръстът на цените на жилищата във Великобритания се забавя през август. Имотите повишават цената си за месеца с 9,6 на сто на годишна база, като се предишния месец е отчетено поскъпване с 9,9 на сто, съобщават от четвъртия по големина ипотечен кредитор в страната Nationwide Building Society.

По-високите разходи по кредитите затрудняват потребителите при покупката на жилища и при погасяването на рекордните за страната изтеглени кредити на стойност 1,3 трилиона паунда. Затягането на мерките при рефинансирането на стари задължения и отпускането на нови кредити се налага от проблемите в ипотечния сектор на САЩ, които предизвикаха финансови затруднения във всички водещи икономики.

Според Nationwide жилищният сектор в Обединеното кралство се успокоява, като за първи път от 20 месеца се наблюдава спад в цените на имотите. Допълнително поевтиняване може да предизвика очакваното от множество инвеститори повишение на основния лихвен процент във Великобритания, тъй като основна цел на централната банка е поддържане на ниска инфлация в страната.

Също днес бяха публикувани и данните за отпуснатите кредити в страната за юли. Резултатите показват, че през месеца са отпуснати заеми в размер на 1,1 млрд. паунда, като предварителните прогнози бяха за 800 млн. лири.

Паричното предлагане според паричен агрегат М4 в страната за юли нараства с 1,0 пункта до 13,0 на сто на годишна база.

Днес паундът отбелязва спад спрямо долара, като от ниво 2,0116 GBP/USD в ранните часове на днешната търговия поевтинява до 2,0115 GBP/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:30 | 26.08.22 г.
fallback