fallback

Дефицитът по текущата сметка на Австралия нараства

Текущата сметка на страната за второто тримесечие показва отрицателна стойност от 16 млрд. австралийски долара

10:30 | 30.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Дефицитът по текущата сметка на Австралия се увеличава до рекордни стойности през второто тримесечие на годината, което се дължи основно на спада в цените на въглищата, металите и месото.
Текущата сметка на страната за второто тримесечие показва отрицателна стойност от 16 млрд. австралийски долара (около 13 млрд. щатски), като за предходния период дефицитът е в размер на 15,55 млрд. австралийски долара, съобщават от Бюрото за статистика в Сидни.
Намаляването на експорта може да забави икономическия ръст на страната, който през първото тримесечие регистрира рекордна за последните три години стойност. Като причина за спадналия износ може да бъде посочено наводнението в най-голямото експортно пристанище за въглища в света – Нюкасъл, Австралия.
Проблемите с природната стихия засегнаха части от страната, засети с пшеница, което допълнително намали износа на Австралия. Въпреки наводненията обаче австралийското правителство предвижда, че производството на пшеница ще отбележи двукратен ръст спрямо миналата година, когато заради наводнения добивите бяха на много ниско ниво.
Новините от Австралия доведоха до поевтиняване на валутата на страната. В ранните часове на денонощието един австралийски долар струваше 0,8151 щатски долара. Към момента двойката се търгува по курс 0,8168 AUD/USD.
Спрямо курса на еврото австралиецът поевтинява от ниво 1,6660 EUR/AUD до 1,6703 EUR/AUD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:57 | 03.09.22 г.
fallback