fallback

Продажбите на дребно в Япония бележат силен спад през юли

Премахването на данъчните облекчения и лошото време се сочат като причина за слабите резултати

10:07 | 30.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на дребно в Япония отбелязват значителен спад през юли. За месеца понижението спрямо юни е 2,4 на сто, а на годишна база е регистриран спад от 2,2 на сто, става ясно от публикуваните днес от Министерство на търговията в страната данни.
Официалната статистика обяви доста по-високи от прогнозните резултати. Специалистите предричаха спад до -0,8 на сто на месечна база и до -1,1 на сто на годишна.
Слабите резултати за продажбите на дребно са резултат от повишените данъци в страната и вилнелите през месеца тайфуни, които са попречили на потребителите да стигнат до търговската мрежа, съобщават от Bloomberg.
През юли в страната е регистриран и най-големият спад в потребителското доверие за последните три години, което се дължи на ръста в цената на газта. Цената на енергийния ресурс достигна 20-годишен връх, което заедно с премахнатите от правителството данъчни облекчения силно намали покупателната способност на гражданите.
За недоверието на хората допринесе и борсовият спад през юли, който намали водещия индекс в страната с 3,9 на сто. Оттогава насам показателят е изгубил още 7,7 на сто заради кризата в ипотечния сектор на САЩ.
Новините от Япония повлияха на търговията с йената. Цената на японската валута спрямо долара и еврото се понижи. В 2:00 българско време, когато отваря борсата в Токио, един долар се разменяше от 114,22 йени. След обявяването на продажбите на дребно доларът поскъпна и в момента струва 115,72 йени.
Кросът на еврото с йената в 2:00 беше 155,22 EUR/JPY, а към момента едно евро струва 158,05 йени.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:56 | 03.09.22 г.
fallback