fallback

Спад на производствените цени в Германия през юли

Цените на които производителите плащат за стоки и услуги намаляват заради спад в цените на енергийните суровини

14:49 | 17.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Публикуваният днес индекс на производствените цени в Германия регистрира най-ниската си стойност за последните три години. За юли е измерено понижение на производствените цени с 0,1 на сто. Така на годишна база цените на ниво производител са нараснали с 1,1 на сто става ясно от публикуваните от Бюрото за федерална статистика в Германия.

Предварителните прогнози бяха, че производствените цени ще нараснат с 0,3 на сто за юли до ниво от 1,4 на сто на годишна база. Спадът се дължи на по-ниските цени на горивата през месеца според анализатори.

Понижението на показателя се дължи също и на факта, че цените на енергийните суровини отбелязаха спад от 2,8 на сто през юли, а във Федералната статистика те заемат около една пета от стойността на производствените цени.

През следващите месеци инфлацията в страната може да се повиши заради засилващите се мнения за забавяне на икономическия растеж и новия скок в цените на горивата. За това може да допринесе и спадът в курса на еврото, който допълнително да оскъпи вноса.

Днес водещият индекс в страната - DAX отново регистрира понижение, като отстъпва с 0,5 на сто до стойност от 7234,52 пункта до момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:02 | 04.09.22 г.
fallback