fallback

Инфлацията в САЩ с най-нисък ръст за последните 8 месеца

Ръстът на индекса на потребителските цени е 0,1 на сто при прогнозиран ръст от 0,2 на сто

16:09 | 15.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на потребителските цени в САЩ за месец юли бележи ръст от 0,1 на сто, съобщи американското Министерство на труда. Първоначалната прогноза на експертите бе индексът да отчете ръст от около 0,2 на сто.

Ръстът на цените в потребителската кошница на годишна база е 2,4 на сто, което потвърждава консенсусните прогнози. Цените в страната отбелязаха най-слабото си увеличение от 8 месеца насам след спада на горивата.

По-ниската стойност на индекса е предизвикана и от продължаващата вече втора година жилищна криза в страната и рекордния ръст в цената на бензина, които значително намалиха спестяванията на потребителите, според анализатори, цитирани от Bloomberg. Това, от своя страна, принуждава продавачите на дребно да намалят цените на предлаганите стоки с цел оставането им на пазара.

Основният индекс на потребителските цени в страната (core cpi), който изключва хранителните продукти и горивата, поради техния волатилен характер, се покачи за втори пореден месец с 0,2 на сто, което запазва прогнозираният резултат от 2,2% на годишна база.

Двата индекса, на потребителските цени и на основните потребителски цени, са най-често използваните от американското правителство инфлационни индикатори и най-предпочитани за съставянето на прогнози, тъй като в тях се включват не само цените на стоките, а и на услугите.

Доларът продължава покачването си спрямо основните валути. Към момента курсът на долара е 1,3466 долара за евро, а спрямо йената, доларът се търгува на 116,75 йени за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:19 | 19.08.22 г.
fallback