fallback

Вероятността за увеличение на лихвения процент във Великобритания намалява

Бордът на директорите на АЦБ е гласувал с 9-0 за запазване на ниво 5,75 на сто

12:45 | 15.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Прогнозите за увеличение на лихвения процент във Великобритания изглежда, че, поне на този етап, няма да се оправдаят. Това стана ясно след публикувания днес бюлетин от проведената на 1-2 август среща на Централната банка на страната. Резултатите от гласуването по въпроса показват, че решението за запазване на нивото от 5,75 на сто е взето с пълно единодушие от всичките девет члена на Борда на директорите на банката.

Към момента на срещата въпросът за инфлацията в страната е бил застъпен сериозно според бюлетина. Краткосрочните прогнози за нейния темп в страната са неясни, а под внимание е било взето намаляването на потреблението във Великобритания. Членовете на Борда не са били в състояние да определят дали то се дължи на увеличението му в предишния период, или отразява нестабилността, предизвикана и от лошото време в началото на лятото.

Бюлетинът, както и публикуваните през настоящата седмица данни за индексите на потребителските цени и цените на дребно и за нивото на безработица, които са по-ниски от прогнозираните стойности засилват прогнозите, че няма да бъдат предприети нови рестриктивни мерки от страна на АЦБ.

Новината за резултата от гласуването, което може да се приеме като сигнал за отслабване на валутата, повлия на котировките на британския паунд и той се понижи спрямо долара. Към момента двойката GBP/USD се търгува на 1.9885, като по-рано днес кросът бе 1,9965.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:39 | 13.09.22 г.
fallback