fallback

Дефицитът в търговския баланс на САЩ намалява

Индексът на производствените цени се е покачил повече от очакваното и е на стойност 0,6%

16:59 | 14.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Търговският дефицит на САЩ за юни е в размер на 58,14 млрд. долара, което означава, че се наблюдава неочакван спад на дефицита в сравнение с данните за май в размер на около 1 млрд. долара.
През месец юни американският експорт отбеляза рекордни стойности, потвърждавайки прогнозите на Федералния резерв, че световното търсене ще помогне на икономиката да излезе от жилищната криза. За периода износът нарасна до 134,5 млрд. долара, движен от продажбите на петролни продукти, полупроводници и автомобили, смятат анализатори, цитирани от Reuters. Същевременно при вноса също се наблюдава покачване с 0,5% до рекордната стойност от 192,7 млрд. долара.
Също днес Министерството на труда на САЩ публикува индекса на производствените цени (ppi), който се е покачил повече от очакваното и е на стойност 0,6% Това се дължи на факта, че през разглеждания период цените на енергийните ресурси нарастват. От своя страна основният индекс на производствените цени (core ppi), от който са изключени разходите за хранителни продукти и горива се покачва с по-бавни от очакваните темпове и е на стойност 0,1%. На годишна база основният индекс на производствените цени се повишава до 2,3%, което представлява най-голямото покачване от септември 2005 г., когато заема стойност от 2,6%.
Инфлацията е основният проблем, с който Федералния резерв се занимава в момента, като същевременно лихвеното ниво от 5,25% се запазва. Финансовите пазари обаче все още са обхванати от страх относно способността за излизане от кризата в ипотечния сектор, която може да намали растежа и отново да засили дискусиите относно понижаване на лихвения процент.
Ръстът на производствените цени може да е "бичи" сигнал за валутата на страната, тъй като производствената инфлация може да бъде предадена на крайния потребител, което да провокира задържане на високи лихвени проценти (или тяхното увеличение).
Към момента доларът се търгува на нива 1,3579 EUR/USD и 118,45 USD/JPY.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:09 | 16.08.22 г.
fallback