fallback

ЕЦБ инжектира още 25,2 млрд. евро във финансовата система

Междубанковата лихва в еврозоната стигна 6-месечния си връх от 4,62 на сто този месец

14:41 | 14.08.07 г.

Европейската централна банка (ЕЦБ) съобщи, че ще продължи да финансира банки за четвърти пореден ден с цел да избегне влошаване на кризата в кредитните пазари. Днес ЕЦБ инжектира на няколко пъти общо 25,2 млрд. евро във финансовата система.
На 9 и 10 август ЕЦБ и Федералният резерв на САЩ инжектираха в икономиките си 290 млрд. долара поради страховете, че кризата в ипотечния пазар на САЩ може да се влоши.
Растящата несигурност на финансовите пазари накара много от банките да намалят обемите на отпуснатите кредити и да завишат лихвените проценти. Това наложи и намесата на централните банки, които с инжектирането на нови капитали целят да увеличат ограниченото предлагане на кредити във финансовата система и така да нормализират увеличилите се лихвени проценти.
Вчера ЕЦБ инжектира нови 65 млрд. долара.
Междубанковата лихва в еврозоната стигна 6-месечния си връх от 4,62 на сто на 9 август. Днес тя стигна 4,13 на сто, което продължава да е по-високо от лихвата, определена от ЕЦБ от 4 на сто.
Според служители на ЕЦБ обаче няма поводи за притеснения, тъй като ситуацията на кредитните пазари се нормализира. „ЕЦБ смята, че ситуацията на кредитните пазари се завръща към нормалното си състояние“, съобщиха говорители на централната банка във Франкфурт.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:58 | 14.09.22 г.
fallback