fallback

Инфлацията във Великобритания се забавя

На годишна база потребителските цени са нараснали само с 1,9 на сто

13:59 | 14.08.07 г.

Индексът на потребителските цени във Великобритания отчете спад за месец юли от 0,6 на сто спрямо стойностите му през юни съобщиха от офиса за национална статистика на Острова. Спадът бе по-голям от прогнозите за намаляване на цените от 0,2 на сто.

На годишна база потребителските цени са нараснали с 1,9 на сто. Консенсусната прогноза бе ръстът на цените през юли т.г. спрямо юли 2006 г. да бъде по-висок – 2,3 на сто. През юни месец цените на Острова нараснаха на годишна база с 2,4 на сто.

Индексът на основните потребителски цени, изключващ от потребителската кошница волатилните цени на енергийните и хранителните продукти, както и алкохола и тютюна, също отчете забавяне. Данните на офиса за национална статистика показаха, че основните цени са нараснали с 1,7 на сто през юли на годишна база, като през юни ръстът им беше 2 на сто. Резултатът бе по-нисък от експертните очаквания, които също бяха за ръст от 2 на сто.

Днешните данни дават известни индикации, че може би поредицата рестриктивни интервенции на централната банка на Великобритания са започнали да имат желания ефект върху цените на Острова. През юли централната банка на Англия увеличи лихвения процент на 5,75 на сто, което е най-високата цена на заемите във Великобритания за последните 6 години. Перспективата за това, че може да не сме свидетели на още увеличения на лихвените проценти имаше негативен ефект върху английската валута.

Към момента британският паунд се търгува на 2,0018 долара за паунд, или с около 70 пипса по-ниско от тази сутрин, преди данните за по-ниската инфлация да станат ясни.

Спрямо йената английската валута също отстъпи. Последно кросът GBP/JPY се търгуваше на 236,70 йени за паунд. Рано тази сутрин стерлингът се разменяше за близо 238 йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:40 | 04.09.22 г.
fallback