fallback

БВП на Япония по-нисък от предвиденото

Централната банка на Япония публикува данните за БВП за второто тримесечие на годината, както и стойностите на търговския баланс и текущата сметка

12:53 | 13.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

БВП на Япония нараства с 0,5% на годишна база през второто тримесечие на 2007 г. при прогнози за ръст от 0,9%, сочат данни на централната банка на Япония. За първото тримесечие страната има ръст на БВП от 3,2% на годишна база.
По-ниските резултати днес, както и кризата на световните фондови пазари, предизвикана от проблемите в ипотечния сектор на САЩ, намаляват вероятността за скорошно увеличение на лихвените проценти в страната.
Също днес бяха публикувани и данните за търговския баланс и текущата сметка на Япония. Излишъкът по търговският баланс на страната за юни бележи ръст от близо 3 пъти и достига 1,352 млрд. йени при 490,4 млн. за юни миналата година. По текущата сметка се наблюдава спад от 700 млн. йени, като резултатът за юни 2007 е 1,52 млрд. в сравнение с 2,226 млрд. година по-рано.
Тези показатели са последните водещи икономически индикатори, които ще бъдат публикувани преди срещата на ръководителите на Централната банка на страната, която трябва да се проведе на 22 и 23 август. Срещата се очаква с голям интерес, защото на нея трябва да бъде взето решение дали да бъде повишен лихвеният процент, който в момента със своята стойност от 0,5% е най-нисък в сравнение с водещите световни икономики. Настроенията са разнопосочни, но преобладаващите са свързани с покачване като резултат от увеличението в останалите големи държави. То бе предизвикано от нарастващите загуби от високорисковите ипотечни заеми в САЩ, принудили централните банки да инжектират средства във финансовите системи.
По отношение на по-ниските от прогнозираното резултати Такаши Омори, главен икономист в USB Securities Japan Ltd. в Токио, заявява пред Bloomberg, че Банката на Япония няма да насърчи хода към увеличение на лихвите, особено при настоящия смут на пазарите.
След като в петък Банката на Япония инжектира във финансовата система 1 трилион йени, днес тя добави нови 600 млрд. - ход, прилаган вече 20 пъти през настоящата година. През изминалата седмица същото направиха и централните банки на САЩ, ЕС, Австралия и Канада, които "напомпаха" финансовите си системи със 135,7 млрд. долара с цел избягване на кредитна криза.
Данните за по-слабото развитие на японската икономика се отразиха на дневната търговия, като след публикуването им в 2:30 ч. българско време котировките на йената спрямо еврото и долара спаднаха съответно до 161.989 EUR/JPY и 118.322 USD/JPY. След интервенцията на централната банка на страната в 10:00 ч. йената регистрира ръст спрямо основните валути и котировките стигнаха до 161.326 EUR/JPY и 118.125 USD/JPY. Към момента двойките се търгуват при цени съответно 161.397 EUR/JPY и 118.194 USD/JPY.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:05 | 19.08.22 г.
fallback