fallback

Федералният резерв на САЩ очаквано запази лихвите на ниво от 5,25%

В официалното изявление на институцията традиционно бе посочено, че инфлацията остава във фокуса на вниманието

21:55 | 07.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Федералният резерв на САЩ за девети пореден път взе решение за запзване на основния лихвен процент в страната без промяна на ниво от 5,25%. В официалното изявление на институцията традиционно бе посочено, че инфлацията остава във фокуса на вниманието.

Управителят на Фед – Бен Бернанке и неговите колеги от Борда по монетарна политика заявиха, че очакват икономическият растеж в САЩ да запази добри темпове, въпреки волатилността на финансовите пазари напоследък и възможността от евентуално затягане на кредитната експанзия.

Периодът на „замразяване“ на основната лихва в САЩ, който намери продължение след днешното решение на финансовата институция, е най-дългият за последните девет години. От Фед потвърдиха, че вече е в ход „корекцията“ на жилищния и ипотечния пазар в страната.

Запазването на лихвите на ниво от 5,25 на сто бе очаквано от пазарните участници. Споменаването на инфлацията като „преобладаващ“ риск за икономиката присъстваше във всички изявления на Борда по монетарна политика от месец март тази година до момента и днешната среща не направи изключение.

Според анализатори, Фед няма да намали лихвите преди да се увери, че инфлационните процеси в страната са под контрол, въпреки кризата в сектора на ипотечното кредитиране. По думите на Бернанке, който преди две седмици направи изявление пред Конгреса на САЩ, потребителското търсене ще запази ръста си през втората половина на годината и повишението на БВП за 2007 г. ще бъде в рамките на 2,25-2,5%.

Редица експерти обаче поставят под съмнение тази прогноза, имайки предвид някои от последните макроикономически дании отвъд океана. Потребителското търсене вече показва признаци на забавяне, продажбите на нови автомобили през юли достигнаха най-ниското си ниво за последните девет години, а в петък миналата седмица стана ясно, че новосъздадените работни места извън селското стопанство през юли са по-малко от очакваните и безработицата се повишава до 4,6 на сто.

След обявяването на решението на Фед относно лихвите, щатският долар отчете спад до ниво от 1,3770 за едно евро спрямо 1,3740 непосредствено преди това. Зелената валута се понижи и спрямо японската йена до ниво от 117,97 веднага след данните, но след това възстанови загубените позиции и към момента един долар се разменя за 118,69 йени.

Фондовият пазар също реагира негативно на новината. Dow Jones Industrial Average до момента губи 0,6% до 13 559,50 пункта, широкият S&P 500 отчита понижение от 0,9% до 1 481,61 пункта, а технологичният NASDAQ регистрира спад от 0,4% до 2 556,88 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:03 | 06.09.22 г.
fallback