fallback

Брутният вътрешен продукт на САЩ по-висок от очакванията

Ценовият индекс на БВП отчита по-нисък ръст от очаквания

16:19 | 27.07.07 г.

Брутният вътрешен продукт на САЩ за второто тримесечие на 2007 г. нараства с 3,4 на сто на годишна база, по предварителни данни на бюрото за икономически анализ на САЩ. Консенсусната прогноза на експертите бе за ръст от 3,2 на сто. През първото тримесечие ръстът на щатската икономика бе едва 0,6 на сто.

Ценовият индекс на БВП, който е един от индикаторите, които Федералният резерв използва най-често, отчита по-нисък ръст от очаквания. Цените на стоките и услугите, влизащи в изчислението на БВП, по предварителни данни са нараснали с 2,7 на сто на годишна база, като консенсусната прогноза бе за ръст от 3,4 на сто. През първото тримесечие на 2007 г. този ръст бе 4,2 на сто.

По-ниската инфлация в страната, измерена чрез ръста на цените в БВП, може да увеличи залозите от страна на инвеститорите за понижение на лихвените проценти от ФЕД, което може и да провокира нова слабост на щатския долар. От друга страна в случай че по-високият ръст на щатската икономика през второто тримесечие се запази, това може да се интерпретира от ФЕД като сигнал, че кризата при пазара на вторичните ипотеки не засяга останалата част на икономиката и така да се премахне необходимостта от намаление на лихвените проценти.

И днес доларът се повишава спрямо еврото. Тази сутрин щатската валута се търгуваше на 1,3750 долара за едно евро. От сутринта еврото поевтиня с около 50 пипса. Към момента двойката EUR/USD се търгува на 1,3653.

Доларът се покачи и спрямо йената днес. Последно кросът USD/JPY се търгуваше за 118,94. Най-високата стойност на двойката днес бе 119,28, а най-ниската - 118,01.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:52 | 20.08.22 г.
fallback