fallback

БВП на Великобритания с по-висок ръст от очакванията

Паундът на абсолютен връх спрямо йената

12:31 | 20.07.07 г.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания отчете ръст от 0,8 на сто през второто тримесечие на 2007 г. спрямо първото, съобщиха от Офиса за национална статистика на Острова. През първото тримесечие на годината общата стойност на стоките и услугите в страната нарасна с 0,7 на сто спрямо предходните три месеца. Консенсусната прогноза на експертите бе предишното ниво на ръст от 0,7 на сто да се запаси.

С данните от днес брутният вътрешен продукт на Великобритания расте с 3 на сто на годишна база, което е повече от предвижданото ниво от експертите за ръст от 2,9 на сто. Прогнозите за ръста на икономиката в края на годината на Великобритания са за увеличение от 2,7 на сто. В САЩ те са за ръст от 2,1 на сто, в Япония - 2,4 на сто, а в еврозоната – също 2,7 на сто според Bloomberg.

Производството е нараснало с 0,6 на сто, като през първото тримесечие то се понижи с 0,4 на сто. Докладът на статистически офис показва, че индустриите в суровинния сектор са нараснали с 1,1 на сто. Строителството се е увеличило с 1,1 на сто спрямо първото тримесечие.

Това е 60-то поредно тримесечие, през което британската икономика бележи ръст.

Неочакваният темп на растеж на икономиката показва, че високите лихвени проценти (5,75 на сто до момента) все още не са успели да „охладят“ икономиката и е възможно да видим нова вълна от интервенции на Английската централна банка.

След по-силните от очакваните данни английската валута се повиши спрямо долара и към момента кабелът се търгува на 2,0526 долара за паунд. Преди да излязат данните за БВП на Острова, паундът се търгуваше на 2,0490. Тази седмица паундът се повиши значително спрямо долара. В началото на търговията в понеделник GBP/USD се търгуваше на 2,0343, или с около 180 пипса по-ниско отколкото в момента.

Спрямо йената стерлингът се повишава и днес. Последно един паунд се разменяше за 250,78 йени. Рано тази сутрин двойката GBP/JPY беше с около 80 пипса по-ниско. От началото на седмицата паундът прибави около 290 пипса спрямо йената.

По-рано днес паундът стигна 251,07 йени, което бе нов абсолютен рекорд за двойката GBP/JPY. Спрямо долара паундът се търгува на 26-годишен връх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:32 | 05.09.22 г.
fallback