fallback

Инфлацията във Великобритания през юни с ръст над очакванията

Годишната инфлация на Острова е 2,4 на сто, което продължава да бъде над целеното ниво от 2 на сто от страна на АЦБ

12:07 | 17.07.07 г.

Индексът на потребителските цени във Великобритания през юни регистрира ръст от 0,2 на сто спрямо май, съобщиха от офиса за национална статистика на Острова. Резултатите надвишиха консенсусната прогноза на експертите за ръст само от 0,1 на сто. През май инфлацията беше 0,3 на сто спрямо април.

Въпреки че инфлацията през май беше по-висока, отколкото тази през юни, фактът, че потребителските цени надвишиха консенсусните прогнози показва, че скорошните увеличения на основните лихвени проценти във Великобритания все още не са постигнали желания ефект за „охлаждане“ на инфлацията.

Спрямо юни миналата година цените във Великобритания са нараснали с 2,4 на сто, което продължава да бъде над целеното инфлационно ниво от 2 на сто от страна на Английската централна банка. Консенсусната прогноза бе ръстът на годишна база през юни да бъде 2,3 на сто.

Инфлацията все пак намалява спрямо предходния месец, когато бе 2,5 на сто на годишна база.

Индексът на цените на дребно също нарасна повече от очакванията - с 0,5 на сто през юни при пазарни прогнози за ръст от 0,3 на сто. На годишна база инфлацията при цените на дребно е 4,4 на сто при очаквания за 4,2 на сто.

Индексът на цените на дребно се различава от индекса на потребителските цени по това, че измерва инфлацията само на стоки и услуги, закупувани за масово потребление на дребно, докато индексът на потребителските цени включва по-широка кошница от цени.

Поради по-високите от очакваните инфлационни данни паундът се повиши спрямо основните валути. Спрямо долара английската валута нарасна с над 60 пипса, след като данните излязоха в 11:30 часа българско време. Към момента GBP/USD се търгува на 2,0427, като по-рано кросът стигна до 2,0438. Преди 11:30 кабелът се търгуваше на 2,0370.

Спрямо йената английската валута също отчете значителен ръст през последния половин час. Към момента един паунд се разменя за 248,85 йени или с около 60 пипса по-високо, отколкото по-рано тази сутрин.

Спрямо швейцарския франк стерлингът регистрира най-резкия ръст. Към момента кросът GBP/CHF се търгува на 2,4500, като преди да излязат инфлационните данни паундът се разменяше за 2,4418 швейцарски франка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:56 | 13.09.22 г.
fallback