fallback

Японската централна банка запази лихвите на ниво от 0,5%

В доклада на банката за макроикономическата ситуация се посочва, че японската икономика продължава да отчита умерен растеж

12:55 | 12.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Японската централна банка взе решение за запазване на лихвените проценти в страната на ниво от 0,5%. От сайта на финансовата институция става ясно, че 8 от 9-имата членове на Борда по монетарна политика са гласували за запазване на лихвите без промяна.

В доклада на банката за макроикономическата ситуация, който също бе публикуван днес, се посочва, че японската икономика продължава да отчита умерен растеж. Прогнозите на институцията са за запазване на тези темпове и през следващите няколко месеци.

В доклада се споменава, че е отчетен спад в инвестициите от страна на държавния сектор. Повишение се наблюдава при износа и инвестиционните разходи на бизнеса, на фона на нарастващи корпоративни печалби и позитивни настроения.

Доходите на домакинствата също отчитат стабилен ръст. Продажбите на жилища се запазват без съществена промяна, се казва още в доклада на Централната банка.

Цените на корпоративните стоки отчитат ръст през последните три месеца, основно в резултат на ръста на цените на борсово търгуваните стоки в световен мащаб. Индексът на потребителските цени, изключващ пресните храни, се запазва без промяна на годишна база, посочват още от Централната банка.

Днес японската йена се търгува разнопосочно спрямо основните валути. Кросът USD/JPY загуби около 30 пипса до ниво от 122,11, докато еврото се задържа спрямо йената на нивата от началото на днешната азиатска сесия – около 168,30.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:48 | 21.08.22 г.
fallback