fallback

Индустриалното производство в Германия бележи ръст от 1,9 на сто

Въпреки позитивните данни за немската икономика еврото се задържа стабилно спрямо долара и се търгуваше в тесен рейндж

17:28 | 09.07.07 г.

Индустриалното производство в Германия бележи ръст от 1,9 на сто през май спрямо април, съобщиха от Министерството на икономиката и технологията на страната. Консенсусната прогноза на икономистите, запитани от Bloomberg, съвпадна с резултатите. През април индустриалното производстве се понижи спрямо март с 2,9 на сто.

На годишна база индустриалното производство през май нараства с 4,6 на сто. Увеличението през май бе най-голямото на месечна база за последните 6 месеца.

Това е още една от поредицата добри новини за еврозоната. Фабричните поръчки се повишиха миналата седмица повече от очакваното, а безработицата през юни падна до най-ниското й ниво за последните 12 години.

“Ускорение на ръста на фабричното производство е много вероятно през идните месеци”, коментира пред Bloomberg Клаус Баадер от Merrill Lynch в Лондон. “Има значителна празнина между поръчките и производството”, каза още експертът.

Базираният в Мюнхен икономически инситут Ifo повиши прогнозата си на 25 юни за ръста на немската икономика през тази година. на 2,6 на сто от предишните очаквания за растеж от 1,9 на сто. През 2006 г. най-голямата европейска икономика нарасна с 2,8 на сто.

Въпреки позитивните данни за немската икономика еврото се задържа стабилно спрямо долара и се търгуваше в тесен рейндж. Към момента едно евро се разменя за 1,3625 долара, което е в средата на диапазона на двойката EUR/USD за деня. Най-високата стойност на кроса бе 1,3638, а най-ниската -1,3610. През миналата седмица еврото поскъпна с около 80 пипса спрямо долара, като миналия понеделник едно евро се разменяше за 1,3540 долара.

През втората половина на пазарния ден днес еврото се понижи спрямо йената. Към 17:20 часа българско време едно евро се разменяше за 168,08. Няколко часа по-рано еврото струваше 168,53 йени, след което кросът EUR/JPY загуби около 50 пипса. В началото на миналата седмица еврото се търгуваше за 166,78 йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:40 | 11.09.22 г.
fallback