fallback

Индексът на производствените цени във Великобритания по-нисък от очакваното

След излизането на днешните данни паундът се понижи и към момента се търгува на 2,0143 паунда за долар

14:09 | 09.07.07 г.

Входящият индекс на производствените цени във Великобритания отчете ръст за юни от 0,6 на сто, съобщиха от националния статистически офис на Острова. Консенсусните прогнози не се оправдаха, тъй като експертите прогнозираха увеличение на производствените цени с 1 на сто. За май ръстът на индекса на входящите производствени цени бе ревизиран нагоре до 1,4 на сто спрямо април.

Индексът на входящите производствени цени се следи отблизо от пазарните участници, тъй като измерва инфлацията на производствено ниво. Ръст на индекса означава, че производителите плащат повече спрямо предходния период за услуги и стоки, свързани с производството. Ръстът на производствените цени може да има сериозен ефект върху инфлацията, тъй като има вероятност производителите да предадат увеличението на цените на крайния потребител и така да стимулират инфлацията.

Обикновено низходяща тенденция при производствените цени има негативен ефект върху валутата на страната, тъй като по-ниска инфлация може да премахне нуждата от нови увеличения на лихвените проценти от страна на централната банка.

Индексът на изходящите производствени цени е забавил увеличението си до 0,2 на сто през юни спрямо май при консенсусна прогноза за ръст от 0,3 на сто. През май изходящите производствени цени нараснаха с 0,4 на сто спрямо април.

Ръстът на цените на Острова през последните месеци бе предпоставка за увеличение на лихвените проценти. От началото на годината Английската централна банка увеличи лихвените проценти два пъти с по 0,25 процентни пункта до 5,75 на сто.

След излизането на днешните данни паундът се понижи и към момента се търгува на 2,0143 паунда за долар. Малко по-рано кабелът се търгуваше на 2,0159. Рано тази сутрин двойката GBP/USD се търгуваше на 2,0097.

Към 14:00 часа един паунд се разменя за 248,59 йени, което е близо да най-високата стойност за днес на кроса GBP/JPY от 248,78. Най-ниската стойност на кроса днес бе 247,95.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:22 | 12.09.22 г.
fallback