fallback

Индустриалното производство на Острова с по-висок ръст от очакванията

Промишленото производство в страната също отчете ръст през май

14:27 | 06.07.07 г.

Индустриалното производство във Великобритания за месец май нарасна с 0,6 на сто спрямо април, съобщиха от Офиса за национална статистика в страната. Консенсусната прогноза бе индустриалното производство да отчете ръст само от 0,3 на сто спрямо април, когато то нарасна с 0,3 на сто спрямо март.

Индустриалното производство измерва стойността на цялата продукция на фабриките, мините и компаниите, проивеждащи електричество, както и доставчиците на вода, газ и др. Обикновено възходяща тенденция на индекса за индустриално производство сигнализира силна икономика и е „бичи“ сигнал за валутата на страната.

Промишленото производство на Острова също отчете ръст през май - с 0,4 на сто спрямо април, по данни на Офиса за национална статистика. Консенсусната прогноза на икономистите бе промишленото производство да нарасне с 0,3 на сто, колкото беше ръстът му през април.

Въпреки по-силните данни за промишления и индустриалния сектор на английската икономика паундът продължава да се търгува относително ниско срещу долара спрямо стойностите му тази седмица. Към момента един паунд се разменя за 2,0102 долара. По-рано днес кабелът стигна 2,0129, а най-ниско бе сутринта на 2,0082.

Спрямо йената стерлингът отчита ръст днес и последно се търгуваше за 247,73 йени. Най-ниската стойност на кроса днес бе 247,00, а най-високата -247,84.

Паундът се понижи вчера около час след очакваното решение на борда АЦБ да увеличи лихвените проценти на 5,75 на сто. След краткотрайно повишение валутата падна от нива около 2,0200 долара и за няколко часа стигна 2,0089.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:30 | 09.09.22 г.
fallback