fallback

Ръст на индекса на ISM за производствения сектор на САЩ

Поради сравнително очаквания характер на новините, доларът не реагира и се задържа стабилен спрямо еврото и йената

17:18 | 02.07.07 г.

Индексът на Института за мениджмънт на доставките (Institute of Supply Management – ISM) за месец юни отбеляза ръст от 1 пункт до 56,0 пункта. Консенсусната прогноза бе индексът да отчете 55 пункта, което щеше да съвпадне със стойността на индикатора за месец май.

Индексът на ISM за производствения сектор е водещ индикатор и измерва активността на мениджърите по покупките за месеца. Стойности над 50 са индикативни за растеж на сектора, а такива под 50 - за свиване. По подобие на индекса PMI в Европа, мениждърите по продажбите отговарят на анкета за своите очаквания за бъдещото развитие на сектора. Въпросите са свързани с броя на новите поръчки, нивото на заетост, продукцията, инвентара и др. Възходяща тенденция при този индикатор действа позитивно на валутата на страната.

Индексът, измерван от ISM за инфлацията в производствения сектор през юни, обаче отбеляза спад спрямо стойността си през май. Индексът, измерващ цените, които производителите плащат за суровини и услуги, се понижи до 68 пункта, като консенсусната прогноза бе той да падне само до 69 пункта. През месец май индикаторът отчете 71 пункта. За да се изчисли индексът, мениджъри от 400 американски фирми отговарят на анкета.

Поради сравнително очаквания характер на новините, доларът не реагира на тях и се задържа стабилен спрямо еврото и йената след първоначалното си понижение.

Към момента един долар се разменя за 122,53 йени, след като зелените пари стартираха търговията тази седмица при нива от 123,20 йени.

Спрямо еврото доларът се търгува на 1,3598 долара за евро. Рано тази сутрин единната валута бе на нива 1,3530 спрямо долара, след което рязко се повиши. Най-скъпо днес еврото се разменяше за 1,3600 долара в 16:00 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:44 | 12.09.22 г.
fallback