fallback

Производственият индекс PMI в Германия по-висок от очакванията

Икономическият ръст продължава с бурни темпове и това означава, че Европейската централна банка все още има място да увеличи лихвените проценти

12:04 | 02.07.07 г.

Индексът PMI (Purchasing Manager's Index) в производствения сектор на Германия за юни показа, че немската икономика продължава да изненадва експертите с по-високи показатели. Производственият PMI за юни отчете стойности от 57,3 пункта днес. Консенсусната прогноза на анализаторите бе за около един пункт по-ниско (56,4), като за месец май той бе 56,1 пункта.

Индексът PMI е водещ индикатор и измерва очакванията на експертите от дадения сектор за развитието на икономикиата през следващите шест месеца. Производственият PMI се изчислява, като мениджъри от производствения сектор на страната отговарят на въпроси за техните очаквания за развитието на сектора. Въпросите са свързани с нивото на заетост, броят на новите поръчки, икономическите очаквания, запасите, доставките и инвентара.

„Икономическият ръст продължава с бурни темпове и това означава, че Европейската централна банка все още има място да увеличи лихвените проценти“, коментира за Bloomberg Марко Баргел от Deutsche Postbank AG във Франкфурт.

От края на 2005 г. насам ЕЦБ увеличи лихвените си проценти 8 пъти и към момента цените на заемите в еврозоната са на ниво от 4 на сто.

Според прогнозата на икономисти от Европейската комисия, икономиката на 13-те държави, използващи еврото като валута, ще нарасне с 2,6 на сто през тази година след високия си ръст от 2,7 на сто през 2006 г.

Спекулациите за ново увеличиение на лихвените проценти обаче са ограничени от факта, че инфлацията продължава да бъде под 2 на сто, което е горната граница на "комфортното" инфлационно ниво, определено от централната банка.

„Моето лично усещане е, че рестриктивната политика на институцията все още не е свършила“, коментира за Bloomberg членът на борда на директорите на ЕЦБ Наут Уелинк. „Дали ще предприем нови стъпки, зависи от икономическите показатели.“, каза още икономистът.

След данните за растящия производствен сектор на най-голямата европейска икономика, еврото се повиши спрямо основните валути.

Към момента едно евро се разменя за 166,40 йени, като няколко часа по-рано единната валута стигна 166,14 йени за евро.

Спрямо долара, еврото регистрира значителен ръст от началото на деня. Към 12:00 ч. българско време едно евро се търгува за 1,3572, което е близо до дневния върх на двойката EUR/USD от 1,3579. Кросът бе на най-ниското си ниво за днес рано тази сутрин, по време на азиатската борсова сесия – 1,3530. След публикуването на данните за производствения PMI, еврото спечели над 30 пипса спрямо зелените пари.

Днес в 17:00 часа излизат данните на ISM (Institute of Supply Management) за производствения сектор на САЩ за месец юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:16 | 11.09.22 г.
fallback