fallback

Фед задържа лихвените проценти на 5,25 на сто

За 16-те месеца, за които Бен Бернанке е председател на Федералния резерв, инфлацията никога не е падала под 2 на сто на годишна база

10:06 | 29.06.07 г.

На срещата на Федералния комитет за открити пазарни операции (FOMC) - изпълнителното тяло на Федералния резерв, председателят на резерва Бен Бернанке и неговите колеги взеха решение да не променят основния лихвен процент в страната от досегашното му ниво от 5,25 на сто. Като причина за решението бе изтъкнато все още твърде високото ниво на инфлацията.

„Те "попариха" идеята, че битката с инфлацията е приключила успешно“, коментира пред Bloomberg Крис Ръпки, главен финансов икономист в Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd. в Ню Йорк. „В близък план не се предполага никакво понижение на лихвите“, смята още икономистът.

За 16-те месеца, за които Бернанке е председател на Федералния резерв, инфлацията никога не е падала под 2 на сто на годишна база. Това е над нивото от 1 до 2 на сто, което Бернанке и членовете на борда на Фед обявиха за „подходящо“.

Ключовият индикатор за инфлацията в страната - PCE, трябва да излезе днес в 15:30 часа. Според консенсусната прогноза на всички 24 икономисти, запитани от Bloomberg, цените в САЩ за месец май са нараснали с 1,9 на сто.

Доларът реагира очаквано на сигнала, че Фед няма да променя рестриктивната си политика и „зелените пари“ се повишиха.

Към момента едно евро се разменя за 1,3453 долара, като няколко часа по-рано единната валута се понижи до 1,3425 долара за евро. Вчера, преди новините от срещата на Фед, еврото стигна рекордните за седмицата 1,3482 долара.

Спрямо йената доларът възвърна около 2/3 от загубите си от началото на седмицата. Към момента един долар се търгува на 123,36 йени. В понеделник USD/JPY беше 123,88, като зелените пари паднаха до 122,23 йени в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:02 | 08.09.22 г.
fallback