fallback

Поръчките за дълготрайни стоки в САЩ по-ниски от очакваните

Поръчките на основните дълготрайни стоки за май също отчетоха спад

16:55 | 27.06.07 г.

Поръчките за дълготрайни стоки в най-голямата икономика отбелязаха спад от 2,8 на сто за месец май спрямо тези през април, съобщиха от щатското бюро за статистика. Консенсусната прогноза на анализаторите бе поръчките да намалеят с 1,2 на сто. През април те нараснаха с 1,1 на сто.

Индикаторът измерва доларовата стойност на поръчките на стоки с трайност над 3 години. Такива например са автомобили, компютри, самолети и др. Низходяща тенденция при поръчките за дълготрайни стоки има негативен ефект върху валутата на страната, тъй като сигнализира, че потреблението може би намалява. Поръчките на дълготрайни стоки обикновено са водещ индикатор.

Поръчките на основните дълготрайни стоки за май също отчетоха спад. Според данните на щатското бюро за статистика поръчките за основните дълготрайните стоки за месец май са намалели с 1 на сто спрямо април, като консенсусната прогноза бе те да се увеличат с 0,2 на сто. За месец април поръчките на основните дълготрайни стоки нараснаха с 2,5 на сто спрямо март.

Индексът, измерващ поръчките на основните дълготрайни стоки, се смята за още по-надежден индикатор, защото изключва поръчките за транспортни стоки поради техния волатилен характер.

Доларът не реагира особено на новините за по-слабите от очакванията поръчки за дълготрайни стоки. Към момента едно евро се търгува на 1,3442 долара. Най-ниската стойност на кроса EUR/USD днес бе 1,3415, а най-високата 1,3458. Тази седмица EUR/USD остана в тесен рейндж от около 60 пипса.

Спрямо йената доларът днес се понижи значително. Към момента един долар се търгува на 122,43 йени. По-рано тази седмица USD/JPY се търгуваше на 123,93 йени за долар. Днес доларът се понижи до 122,23 йени за долар, след което възвърна част от позициите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:26 | 10.09.22 г.
fallback