fallback

АЦБ гласува с 5 на 4 гласа за запазване на лихвите на 5,5 на сто

Позитивни данни за английската валута този следобед изстреляха паунда до нов 15-годишен връх спрямо йената

12:20 | 20.06.07 г.

Бюлетинът от последната среща на Английската централна банка показа, че петима от деветте члена на борда са гласували лихвените проценти да останат непроменени, докато останалите четирима са гласували те да се повишат с още 0,25 процентни пункта до 5,75.

За пръв път от две години насам президентът на банката – Мървин Кинг, се оказа на губещата страна на вота, след като той, Джон Гийв, Тимъти Безли и Андрю Сентънс гласуваха за увеличение от 25 базисни пункта на последната среща на АЦБ на на 6 и 7 юни.

Противниците на това решение бяха само с 1 повече и аргументираха желанието си да не променят лихвените проценти с данните за по-ниски потребителски разходи и по-слаб ръст на цените на домовете.

Никой от 26-те икономисти, запитани от Bloomberg преди да излязат данните днес в 11:30 часа българско време, не предположи, че толкова много от членовете на борда на банката ще гласуват за увеличението. Медианната прогноза бе вотът срещу ново увеличение да бъде 7-2 срещу „ястребите“.

Големият брой на хората, гласували за увеличение, повиши вероятността на следващата среща да видим нов скок на лихвените проценти във Великобритания до 5,75 на сто.

Лихвените проценти във Великобритания са по-високи от тези на повечето развити икономики в света и отстъпват само на тези в Нова Зеландия и Австралия, където цените на заемите са съответно 8 и 6,25 на сто. В САЩ те са 5,25 на сто, а в еврозоната и Швейцария те са съответно 4 и 2,5 на сто. В Япония лихвите са най-ниски от тези на развитите икономики – 0,5 на сто, което бе една от основните причини за загубите на йената през последните 12 месеца.

В отделен доклад днес Английската централна банка съобщи, че паричният агрегат М4, измерващ предлагането на пари в страната, неочаквано се е увеличил. Парите в циркулация в страната са се увеличили с 13,8 на сто спрямо миналата година. Консенсусната прогноза бе ръстът да бъде 13,4 на сто.

Най-често възходяща тенденция на паричния агрегат М4 е „бичи“ сигнал за валутата на страната, тъй като завишеното „предлагане“ на пари може да стимулира инфлацията, което от своя страна може да накара централната банка да увеличи лихвените проценти. От друга страна, увеличеното предлагане може да понижи цената на парите, тъй като има повече от тях на пазара.

Паундът се повиши значително днес, след като излизането на информацията от бюлетина на централната банка и данните за паричния агрегат.

Към момента "кабелът" се търгува на 1,9909 долара, като малко по-рано днес той бе 1,9874.

Кросът на британския паунд с йената също отчете повишение. GBP/JPY се повиши с над 100 пипса и паундът стигна 245,68 йени, което бе най-високата стойност на кроса от 1992 година насам.

Спрямо швейцарския франк, стерлингът също отчете повишение с около 70 пипса. Към момента GBP/CHF се търгува на 2,4655 франка за паунд. Най-ниската стойност на кроса днес бе 2,4597, а най-високата – 2,4675.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:56 | 11.09.22 г.
fallback