fallback

Икономическото доверие в Германия отбеляза спад през юни

Индексът за икономическото доверие на ZEW в цялата еврозона също отчете спад спрямо предходния месец

12:28 | 19.06.07 г.

Индексът на икономическото доверие на институционалните инвеститори в Германия, измерван от Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung (ZEW), отбеляза спад спрямо месец май. За юни индексът на ZEW е 20,3 пункта, а през май той бе 24 пункта. Консенсусната прогноза на експертите бе индексът да отчете ръст до 29,0 пункта.

Индексът на ZEW е водещ индикатор, който измерва настроенията на институционалните инвеститори за икономическата ситуация в страната. Той се изчислява чрез проучване на мненията на инвеститорите, като от броя на оптимистичните инвеститори се извади броят на песимистично настроените. Така например, ако 40 на сто от участниците в проучването очакват икономическата ситуация да се подобри, 25 на сто не очакват промяната и останалите 35 на сто очакват ситуацията да се влоши, то индексът ще отчете 5 пункта (40-35).

Индексът за икономическото доверие на ZEW за цялата еврозона също отчете спад спрямо стойностите му през май. За юни той се понижи с 3,3 пункта до 19 пункта спрямо 22,3 пункта през май. Консенсусната прогноза бе за ръст на икономическото доверие до 26,0 пункта.

Въпреки понижението на индекса обаче положителните стойности показват, че все още повечето инвеститори са оптимистично настроени за бъдещия ход на европейската икономика.

Данните за по-ниското икономическо доверие в Германия и в еврозоната като цяло повлияха на валутните пазари и еврото регистрира леко понижение, след като данните излязоха в 12 ч. българско време. Единната валута се понижи спрямо йената, тъй като се появиха спекулации, че от ЕЦБ няма да бързат с ново увеличение на лихвените проценти.

EUR/JPY се понижи с около 30 пипса до 165,46 след излизането на данните. Към момента кросът се търгува на 165,55 йени за евро. По-рано днес еврото се повиши до 166,11 йени.

Еврото също се понижи спрямо зелените пари. Към момента EUR/USD се търгува на 1,3388 долара за евро. Най-високата стойност на еврото днес бе 1,3436 долара, а най-ниската - 1,3385.

По-късно днес, съответно в 3 и 3:30 ч. българско време, излизат резултатите за началното жилищно строителство в САЩ през май, както и разрешителните за строеж за месеца. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:02 | 13.09.22 г.
fallback