fallback

Индексът на производствените цени в САЩ с по-голям ръст от очаквания

След новините за производствената инфлация цената на американската валута се повиши

16:19 | 14.06.07 г.

Индексът на производствените цени в САЩ за месец май регистрира ръст от 0,9 на сто, съобщиха от Министерството на труда на страната. Консенсусната прогноза бе ръстът на цените, на които производителите купуват стоки и услуги, да бъде само 0,6 на сто. През месец април цените нараснаха с 0,7 на сто спрямо месец март.

Индексът на основните производствени цени също нарасна. Според данни на министерството основните производствени цени са се повишили с 0,2 на сто през май спрямо предния месец, което съвпадна с прогнозите на експертите. През месец април основните производствени цени останаха непроменени спрямо тези за март.

Индексът на основните производствени цени изключва от ценовата „кошница“ хранителните и енергийни продукти поради тяхната волатилност. Тъй като обаче те имат изключително важен характер, защото могат да бъдат предадени на крайния потребител, индексът на основните производствени цени не се смята за по-добър индикатор.

След новините за производствената инфлация цената на американската валута се повиши, тъй като инвеститорите увеличиха залозите, че Федералният резерв няма да понижи лихвените проценти до края на годината, а някои дори започнаха да калкулират евентуално повишаване на цените на заемите в САЩ.

Към момента един долар се разменя за 123,10 йени, като за последно доларът беше толкова скъп спрямо йената през декември 2002 г.. По-рано днес USD/JPY се търгуваше на 122,70 йени за долар.

Доларът поскъпна и спрямо еврото. Към момента EUR/USD се търгува на 1,3279, като по-рано днес кросът стигна 1,3263 долара за евро, което беше най-високата стойност на долара от 26 март насам.

Доларът намери подкрепа и в новините за молбите за безработните помощи. Според данните на министерството на труда молбите за безработни помощи за седмицата преди 9 юни са 311 хил. Това бе по-ниско от консенсусната прогноза на експертите за общ брой на молбите от 315 хил. през седмицата. Въпреки по-ниските от очакваните молби те отбелязаха ръст спрямо броя си през седмицата преди 2 юни, когато бяха 309 хил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:15 | 11.09.22 г.
fallback