fallback

Инфлацията във Великобритания за месец май е 2,5 на сто

Търговският баланс на Великобритания със страните членки на ЕС за април се е подобрил

12:01 | 12.06.07 г.

Ръстът на цените във Великобритания през месец май на годишна база е 2,5 на сто, съобщиха от Бюрото за национална статистика в Лондон. Консенсусната прогноза на анализаторите бе за ръст на цените на Острова от 2,6 на сто. През април ръстът в цените на стоките и услугите бе 2,8 на сто.

Въпреки по-ниския ръст на индекса на потребителските цени, индексът на основните потребителски цени, изключващ волатилните енергийни стоки и хранителни продукти, отчете по-висок ръст от прогнозите. При консенсусни предвиждания за ръст от 1,8 на сто, основният индекс на потребителските цени отчете повишение от 1,9 на сто.

На срещата си, проведена на 9 и 10 май, бордът на директорите на Английската централна банка (АЦБ) гласува единодушно за повишаване на лихвените проценти от 5,25 на сто до 5,5 на сто. Като основна причина за увеличението бе посочена заплахата за икономиката от високата инфлация. Тогава бордът на директорите намекна за възможността за второ такова повишение до края на тази година.

„Комитетът е съгласен с твърдението, че ако икономиката продължи да се развива в крак с прогнозата на централната банка, лихвите могат да бъдат увеличени още веднъж“, се казва в доклада на институцията за срещата.

Също така днес стана ясно, че търговският баланс на Великобритания за април се е подобрил. През месеца разликата между изнесените и внесените стоки и услуги е намаляла на 6,3 млрд. паунда. През март дефицитът по търговската сметка бе със 700 млн. паунда по-голям в размер на 7 млрд. паунда. Консенсусната прогноза бе дефицитът по търговската сметка да се задържи на 7 млрд. паунда.

Обикновено намаляващ дефицит има положителен ефект върху валутата на страната, тъй като това означава, че повече продукти се продават в чужбина, което повишава търсенето на валутата, с цел да се закупят тези стоки и услуги.

Въпреки това обаче изглежда по-ниските от очакваното данни за състоянието на инфлацията натежаха повече и стерлингът се понижи.

Кабелът (кросът паунд/щатски долар) загуби около 43 пипса, след като данните за инфлацията излязоха в 11:30 часа българско време. Инвеститорите не намериха достатъчно силно потвърждение в данните за инфлацията, което би допринесло за ново увеличение на лихвите на Острова. Към момента GBP/USD се търгува на ниво от 1,9703. По-рано днес кросът стигна 1,9754. Кабелът започна седмицата при нива от около 1,9700.

Спрямо йената стерлингът също загуби около 50 пипса и към момента един паунд се разменя за 240 йени. По-рано днес GBP/JPY беше на ниво от 240,44, а най-ниската стойност на кроса днес бе 239,55.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:22 | 23.08.22 г.
fallback