fallback

Неочакван спад на индустриалното производство в Германия

Днес еврото стигна най-ниската си стойност от повече от 2 месеца насам спрямо щатския долар

14:50 | 08.06.07 г.

Индустриалното производство през април в най-голямата европейска икономика – немската, неочаквано се понижи за първи път за последните 6 месеца. Основна причина за спада бе строителството в Германия.

Индустриалното производство се понижи с 2,3 на сто за април спрямо месец март, когато то нарасна с 0,2 на сто, съобщиха от Министерството на икономиката и технологията в Берлин. Според медианната прогноза на 36-те икономисти, запитани от Bloomberg, индустриалното производство трябваше да се повиши с 0,6 на сто.

„Забавянето в строителния сектор не е изненадващо след силното първо тримесечие“, каза пред Bloomberg Стефан Биелмайър, икономист в Deutsche Bank AG във Франкфурт. „Като цяло това не променя нашите оптимистични очаквания за немската икономика“, заяви още специалистът.

Производството в строителния сектор се понижи с 2,9 на сто, докато това в производствения – с 2,4 на сто.

Причина за силното първо тримесечие в данните за индустриалното производство беше меката зима, която увеличи производителността на компаниите, занимаващи се със строителство.

Миналия месец бизнес доверието се задържа на рекордно високо ниво, а безработицата остана на най-ниската си стойност – 9,2 на сто за последните 6 месеца.

Според доклад на МВФ най-голяма опасност за растежа на немската икономика поставя силното евро (което прави стоките, произведени в Германия, по-скъпи в чужбина) и забавяне на американската икономика (която е един от основните пазари на европейските стоки и услуги). Ръстът в Азия помогна да се неутрализира ефектът от забавянето на американската икономика, но силното евро продължава да бъде заплаха за износа от еврозоната.

Днес еврото стигна най-ниската си стойност от повече от 2 месеца насам насам спрямо щатския долар. Към момента едно евро се разменя за 1,3333, като по-рано кросът стигна 1,3317. Последно кросът бе на това ниво на 3 април.

Спрямо йената еврото удари дъното си от 11 май – 161,77. Към момента едно евро се разменя за 162,19 йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:42 | 23.08.22 г.
fallback