fallback

ЕЦБ очаквано увеличи лихвените проценти до 4 на сто

Поради очаквания характер на новините пазарът почти не реагира на тях и еврото се задържа стабилно този следобед

14:59 | 06.06.07 г.

Европейската централната банка (ЕЦБ) реши днес да повиши лихвените проценти до 4 на сто от досегашното им ниво от 3,75. Решението бе очаквано от почти всички участници на пазарите, след като проучването на Bloomberg показа, че всички 52-ма запитани икономисти прогнозират увеличение с 25 базисни пункта.

Това бе 8-то подред повишение на лихвените проценти в еврозоната. За последно те бяха на сегашното си ниво през август 2001 г.

Поради очаквания характер на новините пазарът почти не реагира на тях и еврото се задържа стабилно този следобед.

Към момента EUR/USD се търгува на 1,3513 долара за евро, което е близо до най-ниската стойност на кроса за днес. Еврото започна седмицата с около 100 пипса по-ниско спрямо днешната си стойност. В понеделник едно евро се търгуваше за 1,3450 долара.

EUR/JPY също не реагира особено на новините за повишаването на лихвените проценти. Към момента кросът е 163,65. Днес йената поскъпна спрямо еврото. По-рано единната валута се търгуваше за 164,40 йени.

Немският DAX почти не реагира на новините и продължава да се търгува с 1,4 на сто по-ниско от стойността си тази сутрин. Към момента индексът е на 7 808 пункта.

В 15:30 часа българско време ще бъде пресконференцията на ЕЦБ, на която ще стане ясно дали централната банка ще сигнализира за ново увеличаване на цените на заемите в еврозоната по-късно тази година.

Очаквайте повече информация по темата след пресконференцията на Европейската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:53 | 08.09.22 г.
fallback