fallback

Производителността в Европа намалява темповете си на ръст

Единната валута се понижи и към момента едно евро се разменя за 1,3433 долара

14:13 | 01.06.07 г.

Индексът PMI (Purchasing Manager's Index) за производителността на Стария континент намаля до 55,0 за месец май от 55,4 през април, съобщи Ройтерс. Консенсусната прогноза бе индексът да се повиши до 55,6 пункта.

Изчисляването на производителния PMI се прави от групата NTC Economics, като 3 000 мениджъра на европейски фирми отговарят на въпроси за бизнес климата в Европа, заетостта, новите поръчки и др. Стойности над 50 индикират очаквания за ръст на икономиката, а такива под 50 – за свиване.

Причините за забавянето на икономиката може да са няколко. Увеличенията на лихвените проценти в еврозоната може да са намалили потреблението и да са намалили инвестициите. По-слабото развитие на американската икономика, която е един от основните пазари на европейския съюз, може да е засегнало негативно търсенето на европейските стоки. Високите стойности на еврото пък, от друга страна, правят продукцията от еврозоната по-скъпа в чужбина. В резултат на това е възможно фирмите да са решили да намалят темповете на производство.

Въпреки това прогнозите на европейската комисия са, че икономиките на 13-те държави, използващи еврото, ще нараснат с 2,6 на сто тази година.

„Инерцията в производителността започва да отслабва“, коментира за Bloomberg Кен Уотрет, главен икономист в BNP Paribas в Лондон. „Ако трендът продължи, което съвпада с нашите очаквания, това ще породи съмнения отнсно това докъде е готова да стигне Европейската централна банка. Ние сме доста скептични, че банката би увеличила лихвите над 4,25 на сто“, смята още Уотрет.

В резултат на днешните данни за производствения PMI спекулациите, че ЕЦБ ще увеличи лихвите много над досегашното им ниво от 3,75 на сто, намаляха. Това повлия и на еврото и единната валута се понижи.

Към момента едно евро се разменя за 1,3433 долара. Вчера кросът на еврото със зелените пари достигна до 1,3476.

Спрямо йената еврото също се понижи леко и към момента едно евро се разменя за 163,85. По-рано тази седмица еврото достигна до 164,30 йени, което бе най-високата стойност на кроса от юли 1992 година насам.

Спадът не еврото беше умерен, тъй като единната валута бе подкрепена от данните за продажбите на дребно в Германия за април. Продажбите на дребно са нараснали с 2,6 на сто при консенсусна прогноза за ръст от 1 на сто.

Също така, инвеститорското доверие в най-голямата европейска икономика отчете най-високи стойност за последните 11 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:01 | 12.09.22 г.
fallback