fallback

Инфлацията в САЩ по-ниска от очакванията

Данните за по-ниска от очакваното инфлация бяха причина доларът да поевтинее спрямо еврото

16:00 | 15.05.07 г.

Индексът на потребителските цени в САЩ за април отчете ръст от 0,4 на сто на месечна база, съобщиха от бюрото за трудова статистика към Министерството на труда в САЩ. Консенсусната прогноза бе ръстът на цените през миналия месец да бъде с 0,5 на сто, като през март той бе 0,6 на сто.

Основният индекс на потребителски цени за април, който изключва от потребителската кошница волатилните цени на храните и енергийните продукти, отчете ръст от 0,2 на сто, което съвпадна с прогнозите на пазарните анализатори. За март основният индекс на потребителските цени отчете ръст от 0,1 на сто.

Основният индекс на потребителските цени се счита за по-добър инфлационен индикатор от индекса на потребителските цени.

Низходящ тренд при индекса на потребителските цени е "мечи" сигнал за валутата на страната, тъй като прави по-лесно евентуално понижаване на лихвените проценти от страна на централната банка. Обратното важи за възходящия тренд.

Производственият индекс Empire State за месец май, измерващ бизнес настроенията на големите производители от щата Ню Йорк, отчете ръст до ниво от 8 пункта. Това съвпадна с консенсусната прогноза на икономистите запитани от Bloomberg. През април индексът отчете 3,8 пункта.

Индексът Empire State се счита за водещ индикатор, тъй като запитаните бизнес мениджъри в Ню Йорк, отговарят на въпроси за очакванията им за бъдещото състояние на икономиката.

Индексът Empire State е следен отблизо от световните капиталови пазари, тъй като проучването се провежда от локалния клон на Федералния резерв в Ню Йорк.

Данните за по-ниска от очакваното инфлация бяха причина доларът да поевтинее спрямо еврото, като след излизането на информацията зелените пари загубиха около 20 пипса спрямо единната валута. Към момента едно евро се разменя за 1,3557 долара.

Спрямо йената доларът остана стабилен и към момента се тъгрува на 120,45. Най-високата стойност на кроса USD/JPY днес бе 120,58, а най-ниската -120,10.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:17 | 10.09.22 г.
fallback