fallback

Индексът на входящите производствени цени на Острова с ръст от 0,7 на сто

Валутните пазари реагираха на новините за ценовата ситуация и паундът се понижи спрямо основните валути

12:24 | 14.05.07 г.

Входящият индекс на производствените цени във Великобритания отчете ръст от 0,7 на сто за април, по данни на Националния статистически офис на страната. Очакванията бяха за ръст от 1 на сто, след като през март индексът нарасна с 1,2 на сто.

Входящият индекс измерва промяната в цените на продуктите, които компаниите плащат за стоки и услуги. Поради факта, че е много вероятно компаниите да трансферират промяната във входящите цени към крайния потребител, индексът на входящите производствени цени се счита за водещ инфлационен индикатор.

Обикновено възходящ тренд в стойностите на индекса има позитивен ефект върху валутата и обратно.

Индексът на изходящите производствени цени за април обаче отчете по-висок ръст от очакванията. Цените, на които стоките и услугите „напускат“ производителите, нараснаха с 0,5 на сто, като консенсусната прогноза бе за ръст от 0,3 на сто. За март изходящите производствени цени нараснаха с 0,4 на сто.

Валутните пазари реагираха на новините за ценовата ситуация на Острова и паундът се понижи спрямо основните валути.

Спрямо долара „кабелът“ поевтиня с около 30 пипса до 1,9799 веднага след излизането на новините. Към момента кросът на паунда с долара се търгува на 1,9819.

GBP/CHF също се понижи след новините. Към момента кросът се търгува на 2,4167, като час преди това бе 2,4209.

GBP/JPY се понижи след ръста си тази сутрин и към момента се търгува на 238,35, като най-ниската му стойност за деня е 238,13, а най-високата - 238,69.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:56 | 26.08.22 г.
fallback