fallback

Продажбите на дребно в САЩ намаляха с 0,2 на сто за април

Данните за по-висока инфлация „натежаха“ повече доларът се повиши поради спекулациите, че от Фед ще продължават да гласуват приоритет на високата инфлация

15:50 | 11.05.07 г.

Продажбите на дребно в най-голямата икономика в света намаляха с 0,2 на сто за месец април, съобщиха от Търговското министерство в САЩ. Консенсусната прогноза на експерти бе за ръст от 0,4 на сто, което бе по-ниско от повишението за месец март, когато бе отбелязан растеж от 0,7 на сто.

Продажбите на дребно без автомобили, които съставляват около 25 на сто от всички продажби в САЩ, остават непроменени от нивото си през март. Тъй като продажбите на автомобили са по-волатилни, тяхното изключване от общите продажби създава по-надежден индикатор за настроенията на потребителите. Консенсусната прогноза бе те да се увеличат с 0,4 на сто, което е значително по-ниско от растежа им през март от 0,8 на сто.

Потреблението на дребно е изключително важен компонент от щатската икономика, тъй като съставлява около 70 на сто от БВП на страната.

Индексът на производствените цени се увеличи повече от очакванията – с 0,7 на сто съобщиха от Министерството на труда днес. Така цените на производствените стоки запазват възходящия си тренд от март, когато те се повишиха с 1 на сто.

Индексът на производствените цени се счита за добър инфлационен индикатор, тъй като често производителите трансферират по-високите цени върху крайния потребител.

Основният индекс на производствени цени не се промени въпреки прогнозата на експерти за увеличение от 0,2 на сто. Основният индекс изключва цените на храната и енергията поради тяхната волатилност.

Данните за по-висока инфлация „натежаха“ повече от по-ниските продажби и доларът се повиши поради спекулациите, че от Фед ще продължават да гласуват приоритет на високата инфлация а данните за забавянето на ръста на щатската икономика ще отстъпят на заден план.

Доларът поскъпна спрямо еврото след излизането на информацията и стигна 1,3477 долара за евро. Спрямо японската валута, щатската спечели около 10 пипса и стигна до 119,85 йени за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:05 | 13.09.22 г.
fallback