fallback

Европейската централна банка задържа лихвените проценти на 3,75 на сто

Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише акцентира върху инфлацията, но отказа да се наеме с обещание за повишение на лихвените проценти

16:14 | 10.05.07 г.

Европейската централна банка (ЕЦБ) не промени основните лихвени проценти от 3,75 на сто на заседанието си днес. Решението на централните банкери съвпадна с очакванията на пазарните анализатори, които прогнозираха, че ЕЦБ няма да промени лихвените проценти на тази своя среща.

В изказването, последвало решението на централната банка, Жан-Клод Трише акцентира върху инфлацията. Президентът на ЕЦБ потвърди, че банката ще бъде агресивна в борбата си с инфлацията и намекна за възможността от бъдещо увеличение на лихвените проценти като начин да се поддържа стабилност на цените.

Трише започна изказването си с фразата „решихме да не променяме лихвените проценти на тази среща“, която бе интерпретирана като знак, че ЕЦБ ще повиши лихвените проценти на следващата си среща. Това повлия на еврото и то се повиши за момент спрямо долара. След това обаче единната валута се насочи надолу, тъй като инвеститорите очакваха потвърждение и за второ увеличение тази година.

Такова потвърждение обаче липсваше в речта на Трише и еврото загуби до момента 50 пипса спрямо долара. Причина за спада, въпреки акцента върху инфлацията, бе, че най-вероятно, пазарът вече е калкулирал две увеличения на лихвените проценти до ниво от 4,25 на сто. Тези очаквания за второ увеличение бяха една от най-важните движещи сили зад поскъпването на еврото и когато те не се оправдаха и президентът на ЕЦБ отказа да се наеме с категорично потвърждение на такова увеличение, еврото пое надолу. Така спекулациите, че пазарът е избързал с поскъпването на еврото, станаха причина за неговия спад.

Трише коментира, че очаква ръстът на икономиката в еврозоната да продължи със „стабилно“ темпо.

Той потвърди, че бъдещите решения на банката ще бъдат взети само на базата на информация и че ЕЦБ няма да се наеме с „обещание“ за бъдещето.

На въпрос на журналист дали ще има увеличение на лихвените проценти през юни, Трише отказа да потвърди дори едно повишение през следващия месец. Бордът на банката ще чака нови данни и тогава ще вземе решение, но Трише потвърди, че „охлаждането“ на инфлацията ще остане основен приоритет на банката. Това обаче не бе достатъчно силно потвърждение на досегашните пазарни очаквания за по-агресивна политика на ЕЦБ.

Трише заяви, че силният долар е в интерес на САЩ както според него, така и според американските власти. Президентът на ЕЦБ умело избягваше да говори за еврото и за ефектът от високото евро върху инфлацията. Възможно е високите стойности на еврото да са отчасти пречка за инфлацията и това да премахне нуждата от увеличаване на лихвените проценти с цел нейното контролиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:58 | 05.09.22 г.
fallback