fallback

Европейската комисия увеличи прогнозата си за ръст в еврозоната

Междувременно прогнозите за инфлацията намаляха до 1,9 на сто през 2007 и 2008 г.

15:47 | 07.05.07 г.

Европейската комисия увеличи днес прогнозите си за икономическия ръст в еврозоната за 2007 година. Новата прогноза за увеличение на европейската икономика е 2,6 на сто спрямо 2,4 през февруари. Причината за увеличението, според Агенция Франс Прес е силната немска икономика.

Ако очакванията за ръст на 13-те страни ползващи еврото се оправдаят, това ще направи еврозоната на най-бързо растящата сред големите икономики. За сравнение, прогнозите за ръст на щатската икономика за тази година са 2,2 на сто, а тези на японската - 2,3 на сто.

През 2006 година европейската икономика нарасна с 2,7 на сто. Така прогнозираните 2,6% за тази година биха означавали само леко забавяне на темповете на ръст.

Според европейската комисия, цялата икономика на ЕС, включваща всички 27 членки на съюза, ще изпревари по ръст еврозоната. Прогнозите на европейските икономисти са, че икономиките на 27-те ще нараснат с 2,9 на сто.

„Европейският съюз и еврозоната продължават да се развиват бързо и това би трябвало да намали безработицата и публичния дефицит до нива невиждани от много време насам“, заяви пред Агенция Франс Прес президентът на комисията на ЕС за икономика и монетарна политика Хоакин Алмуния.

Според комисията между 2006 и 2008 г. 6 милиона нови работни места ще бъдат отворени в еврозоната и нивото на безработицата ще спадне от 7,3 на сто до 6,9 на сто през 2008 г..

Междувременно прогнозите за инфлацията намаляха до 1,9 на сто през 2007 г. и 2008 г. в сравнение с реализирания 2,2 на сто ръст на цените през 2006 г.

Според комисията, новите прогнози може да се окажат недостатъчно оптимистични, тъй като е възможно спада на безработицата да увеличи потребителското доверие и това от своя страна да повиши потреблението в еврозоната.

Като възможни рискове за икономиката от икономическата комисия посочиха евентуална рецесия в САЩ.

Позитивните данни от еврозоната днес повишиха стойността на еврото спрямо основните валути, като по-високите прогнози за ръст частично потвърждават очакванията на някои инвеститори за нови повишения на лихвените проценти от страна на ЕЦБ.

Еврото продължи своя ръст спрямо долара от петък насам и днес стигна нива от 1,3627 долара за евро.

Спрямо йената, единната валута също се повиши, като към момента едно евро се разменя за 163,39 йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:42 | 27.08.22 г.
fallback