fallback

Продуктивността на американците е нараснала с 1,7 на сто

Молбите за помощи за безработица за седмицата преди 28 април отчетоха понижение до 305 хил.

16:09 | 03.05.07 г.

Продуктивността на американските работници в неселскостопанския сектор е нараснала с 1,7 на сто за първото тримесечие на 2007, съобщиха от бюрото за трудова статистика към Министерството на труда в САЩ. Резултатите изненадаха анализаторите, тъй като консенсусната прогноза бе ръстът да бъде само от 1 на сто.
Продуктивността в неселскостопанския сектор измерва ръста на производството за работен час. Обикновено високата продуктивност има положителен ефект върху валутата, тъй като тя е индикатор за ефикасното използване на ресурсите на бизнеса.
Високата продуктивност обаче може да бъде и сигнал за ниска инфлация, тъй като по-високите заплати на работниците не се трансферират задължително върху крайния потребител, а биват отчасти компенсирани от по-високата производителност. Това може да има и негативен ефект върху валутата на страната, тъй като би премахнало нуждата от увеличение на лихвените проценти от страна на централните банки.
Данните за цената на единица труд за първото тримесечие на 2007 г. също отчетоха повишение. Цената на работната ръка според индикатора е нараснала с 0,6 на сто, докато анализаторите очакваха ръстът да бъде 3,8 на сто. За предходното тримесечие ръстът бе 6,2 на сто.
Молбите за помощи за безработица за седмицата преди 28 април отчетоха понижение до 305 хил. За предходната седмица техният брой бе 326 хил.
Позитивната информация за американския трудов пазар повлия на долара и той се повиши леко през днешния следобед. Ръстът на производителността и по-ниският ръст на цените за единица труд повишиха долара спрямо йената, като след излизането на информацията кросът USD/JPY се търгува около 120,18. EUR/USD отчете спад до 1,3595, като преди това еврото се разменяше за 1,3624 щатски долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:20 | 31.08.22 г.
fallback