fallback

Производствените цени в еврозоната нарастват с 0,3 на сто

Данните за PMI за април в сектора на услугите във Великобритания показаха лек спад до 57,2 пункта

12:28 | 03.05.07 г.

Индексът на производствените цени в еврозоната за месец март отчете ръст от 0,3 на сто, съобщи Eurostat. Това съвпадна с консенсусната прогноза на експертите, които очакваха ръстът от февруари от 0,3 на сто да се повтори.

Индексът на производствените цени е сравнително важен инфлационен индикатор и измерва промяната на цените, които производителите плащат за стоки и услуги на производствено ниво. Обикновено промяната в този индекс е предвестник на промяна на по-важния индекс на потребителските цени, тъй като производителите могат да прехвърлят разходите си на крайния потребител.

Най-често ръст на стойностите на индекса на производствените цени има положителен ефект върху валутата, тъй като високата инфлация може да е причина за увеличение на основните лихвени проценти.

Еврото остана без особена промяна след новините днес и към момента EUR/USD се търгува на 1,3612. EUR/JPY се търгува близо до рекордния си връх и към момента е на нива от 163,54.

Данните на The Chartered Institute of Purchasing & Supply (CIPS) за PMI за април в сектора на услугите във Великобритания показаха лек спад до 57,2 пункта.

Индексът PMI се изчислява като мениджъри от сектора на услугите попълват въпросник, чрез който се отчитат бизнес настроенията за месеца. Стойност над 50 изразява оптимизъм и съответно очаквания за растящ сектор, а под 50 – обратното.

Прогнозата на анализаторите бе PMI в сектора на услугите на Обединеното кралство да запази стойностите си от март, когато индикаторът бе 57,6 пункта.

Паундът остана стабилен след излизането на новината. Към момента GBP/USD се търгува на 1,9937, а EUR/GBP - на 0,6828.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:17 | 14.09.22 г.
fallback