fallback

Йената се повиши, след като S&P вдигна кредитния рейтинг на Япония

Според S&P икономиката на страната е в "добро здраве", правителството се опитва да намали големия публичен дълг и прогнозите са за ръст на икономиката от 2 на сто за 2007

14:25 | 23.04.07 г.

Японската валута се повиши спрямо всички основни валути днес, след като стана ясно, че S&P вдигнаха кредитния рейтинг на островната държава, съобщи Bloomberg. За първи път от 1975 г. насам S&P повишават кредитния рейтинг на Япония от АА- до АА. Според специалисти причината за повишението на кредитното доверие са сигналите за стабилизиране на икономиката и усилията на правителството да стимулира икономически ръст.
Така активите, деноминирани в йени, станаха по-привлекателни за инвеститорите, което от своя страна повиши йената. Към момента японската валута се търгува около 118,35 йени за долар – значителен спад от началото на азиатската търговска сесия, когато един долар се разменяше за 118,97 йени. Спрямо еврото повишението на йената бе още по-значително. Дневният рейндж на EUR/JPY е около 130 пипса, като към момента йената се търгува на 160,75 йени за евро.
Според S&P икономиката на Япония е в „добро здраве“, правителството се опитва да намали големия публичен дълг и прогнозите са за ръст на икономиката от 2 на сто за 2007 г.
Очакванията за доклада за инфлацията също са позитивни за йената. След дългогодишна дефлация в Япония слуховете в момента са, че за първи път цените в „страната на изгряващото слънце“ ще се повишат. Докладът за инфлацията, подготвен от централната банка, излиза на 27 април, като очакванията са той да потвърди растящото доверие в икономиката.
Данни за инфлация в Япония биха улеснили евентуалното решение на централната банка на страната да повиши лихвените проценти от изключително ниските им нива от 0,5 на сто. За сравнение, лихвите в еврозоната са 3,75 на сто, в САЩ и Великобритания - 5,25, а в Австралия и Нова Зеландия - съответно 6,25 и 7,25 на сто.
Според прогнози на Bloomberg въпреки очакванията за инфлационни напрежения централната банка няма да повиши лихвените проценти на следващата си среща.
Еврото, освен спрямо йената, се понижи и спрямо щатската валута. Единната валута стигна стойности спрямо щатския долар от 1,3550, като в началото на сесията бе 1,3608.
Гръцкият вестник To Vima цитира изказване на президента на гръцката централна банка Николас Гарганас, според който повишението на цените на еврото ще намали инфлацията в еврозоната, което от своя страна ще елиминира нуждата от намеса на Европейската централна банка и ново увеличение на лихвените проценти. По-късно обаче гръцката централна банка отрече да е имало такова изказване от страна на нейния президент.
Към момента EUR/USD се търгува на 1,3554.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:21 | 28.08.22 г.
fallback