fallback

Продажбите на дребно във Великобритания с по-слаб ръст от очаквания

Спрямо йената стерлингът загуби близо 100 пипса след излизането на информацията

15:16 | 20.04.07 г.

Продажбите на дребно в Обединеното кралство за март нараснаха с 0,3 на сто. Консенсусната прогноза бе за ръст от 0,5 на сто, след като през февруари продажбите се увеличиха с 1,6 на сто.

Индикаторът е един от важните показатели, които оказват влияние на валутния пазар, тъй като продажбите на дребно представляват значителна част от потреблението, което от своя страна е най-големият дял в БВП на страната.

По-ниският от очакванията на пазарните анализатори ръст повлия на паунда и той поевтиня спрямо основните валути.

Спрямо йената стерлингът загуби близо 100 пипса след излизането на данните, след което върна част от загубите си и към момента GBP/JPY се търгува на 237,71.

Кросът на кабела с долара също поевтиня с около 70 пипса и достигна 1,9988 долара за паунд, след което върна позициите си от над 2 долара за паунд. Към момента GBP/USD се търгува на 2,0031.

Причина за спада на британската валута бяха спекулациите, че след слабите данни за продажбите на дребно Английската централна банка няма да повиши лихвените проценти, което наложи и корекция на цените на паунда.

Най-често, когато икономиката расте с по-бързи темпове от очакванията, централната банка се намесва с цел „да охлади“ икономиката, като един от монетарните похвати, чрез които това може да стане, е увеличение на основните лихвени проценти. Когато обаче икономическите данни са слаби, увеличението на лихвените проценти рискува да създаде предпоставки за рецесия, тъй като бизнесът се обременява с по-високи цени на заемите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:11 | 28.08.22 г.
fallback