fallback

Потребителските разходи във Франция нарастват с 0,7 на сто за март

Данните от индекса потвърждават очакванията за увеличение на лихвените проценти в еврозоната

11:21 | 20.04.07 г.

Индексът, измерващ потребителските разходи във Франция, нарасна с 0,7 на сто за миналия месец. Консенсусната прогноза на експертите бе за увеличение от 0,3 на сто. За февруари индексът отчете понижение от 0,5 на сто, като стойността му бе ревизирана от предварително обявения спад от 0,4 на сто.

На годишна база потребителските разходи за март са нараснали с 6,3 на сто, при очаквания на анализаторите за ръст от 5,8 на сто. За първото тримесечие на 2007 г. индексът показа, че потреблението на производствените стоки е нараснало с 2,1 на сто.

Данните от индекса потвърждават очакванията за увеличение на лихвените проценти в еврозоната на една от следващите срещи на Европейската централна банка. Увеличението на потребителските разходи може да е сигнал, както за ръст на БВП, така и на растяща инфлация.

Индексът на потребителските разходи във Франция е поредният показател, сигнализиращ възможно увеличение на лихвените проценти в еврозоната. Спекулациите за евентуален рестриктивен ход на ЕЦБ на следващата среща на борда на директорите бе и една от движещите сили зад рязкото поскъпване на еврото.

Единната валута стигна до двугодишен връх спрямо долара от 1,3636 днес. Към момента EUR/USD се търгува на 1,3610, а EUR/JPY - на 161,58.

Въпреки безспорната сила на еврото и голямата вероятност за едно, а може би и повече увеличения на лихвените проценти през тази година, пазарът, според повечето анализатори, вече е калкулирал това в цената на валутата и едва ли еврото ще реагира рязко на бъдещите позитивни новини. Евентуална негативна информация обаче би имала потенциал да коригира част от печалбите на европейската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:52 | 28.08.22 г.
fallback