fallback

Трише: Йената трябва да отрази силата на японската икономика

Изказването на икономиста идва, след като еврото стигна рекордно високи стойности спрямо японската валута

18:39 | 18.04.07 г.

Жан-Клод Трише. Снимка: БГНЕС

„Йената трябва да отрази силата на японската икономика,“ коментира днес пред журналисти във Вашингтон президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, съобщи Bloomberg.

Това е и мнението на японския финансов министър Коджи Оми и президента на централната банка Тошихико Фукуи които коментираха, че: „Фундаменталните показатели са много окуражителни в Япония и това трябва да бъде отразено на валутните пазари.“

Изказването на икономистите идва, след като еврото стигна до рекордно високи стойности спрямо японската валута. Днес йената възстанови част от загубите спрямо еврото и към момента EUR/JPY се търгува на 160,61, като късно вчера единната валута се разменяше за 161,85 йени.

Скъпото евро обезпокои и европейците, тъй като високите стойности на единната валута оскъпяват износните продукти от еврозоната.

На изявление на Г7, групата на 7-те най-развити страни, бе коментирано, че възстановяването на японската икономика е „по план и се очаква да продължи.“

Последното тримесечие на 2006 показа ръст на японската икономика от 5,5 на сто на годишна база, което бе по-високо от европейските и щатските цифри. Притеснения за дефлацията, която „мъчеше“ японската икономика, бяха отчасти разсеяни, когато държавен доклад показа, че цените на земите са се покачили за първи път от 1991 година насам.

Също така повишението на йената бе продиктувано от притесненията на инвеститори че еврото, паундът и доларът, валути, използвани често за т. нар. carry trade инвестиции, при които инвеститорите се възползват от големи лихвени диференциали, са твърде високо оценени. Технически анализатори предвиждаха корекция на ръста на еврото спрямо йената, тъй като според тях повишението му е било прекалено бързо.

Японската валута падна с 11 на сто спрямо еврото през миналата година, като стигна рекордните 161,45 йени за евро вчера. Други валути, спрямо които йената падна, бяха щатският, новозеландският и австралийски долар.

Една от причините, които биха спрели директорите на Японската централна банка да повишат лихвените проценти в близко бъдеще, е все още ниската инфлация. Евентуално повишение на лихвите може отново да създаде предпоставки за дефлация в страната.

Обикновено, когато основните лихвени проценти се увеличат, това бива последвано от скок в цените на валутата на съответната държава. Въпреки предпоставките за задържане на лихвените проценти на нива от 0,5 на сто обаче силата на японската икономика би трябвало да бъде отразена в цената на валутата й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:34 | 14.09.22 г.
fallback