fallback

Двама членове на АЦБ са гласували за увеличение на лихвените проценти

Това оказа позитивен ефект върху паунда и той поскъпна след данните

12:45 | 18.04.07 г.

Данните от бюлетина на последната среща на Борда на директорите на Английската централна банка (АЦБ) показаха, че на срещата преди две седмици гласувалите за увеличение на лихвите са били двама, а тези които са гласували против промяна - седем. В резултат на това нямаше промяна в лихвените проценти на Острова.

Английската централна банка провежда заседанията си, като съобщава резултата от тях незабавно след провеждането им. Със забавяне от две седмици се публикува бюлетинът от срещата, на който става ясно как са гласували членовете на борда и какви са настроенията на директорите на банката.

На срещата на 4 април „ястребите,“ които са гласували за увеличение с 0,25 процентни пункта, са Тимъти Безли и Андрю Сентънс. Останлите седем члена на борда са решели „че за момента няма нужда от промяна в лихвените проценти“, съобщиха от Reuters.

На предната среща на АЦБ през март вотът бе разпределен 8 – 1 срещу промяната, като единственият член гласувал за промяна бе Дейвид Бланчфлаур, който предложи намаляване на лихвените проценти с 0,25 процентни пункта до 5 на сто.

На последната среща през април Дейвид Бланчфлаур, който е експерт по икономиката на труда, е променил позицията си за намаление на лихвените проценти и е гласувал този път те да останат непроменени. Според пазарни анализатори на Bloomberg, решението на икономиста е било повлияно от добрите данни от трудовия пазар на Острова. Днес в 11:30 ч. българско време стана ясно че броят на хората подали молби за помощи за безработица е паднал с 9,2 хил., като за миналия месец също бе регистрирано понижение от 3,8 хил.

Двамата, променили позицията си от неутрална на последната среща - Тимъти Безли и Андрю Сентънс, най-вероятно са били повлияни от информацията за ръста на средното заплащане за февруари. Данните показаха, че средното заплащане се е повишило с 4,6 на сто, като консенсусната прогноза на експертите бе то да скочи само с 4,2 на сто.

Увеличението на заплатите може да доведе до инфлационно напрежение, тъй като създава повече търсене на продукти, което пък от своя страна повишава цените. Традиционният монетарен регулационен инструмент на разположение на централните банки при наличието на инфлация е повишението на лихвените проценти.

Така промяната на позициите на част от Борда към увеличение на лихвените проценти увеличи спекулациите на пазара, че в близко бъдеще ще има увеличение на цените на заемите. Това оказа и позитивен ефект върху паунда и той поскъпна след данните.

Към момента GBP/JPY се търгува на 238,80, GBP/USD на 2,0119, а кросът на еврото с английската валута е 0,6767. Така със всяка позитивна информация за икономиката на Острова през следващите дни може да очакваме повишение на паунда, особено спрямо по-ниско лихвените валути, като новини за повишение на цените биха катализирали ръста на "кабела".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:28 | 10.09.22 г.
fallback