fallback

Японската централна банка запази лихвите на ниво от 0,5%

Членовете на Борда по монетарна политика на централната банка гласуваха единодушно за запазване на лихвеното равнище

12:03 | 10.04.07 г.
Автор - снимка
Създател

Японската централна банка взе решение за запазване на основния лихвен процент на ниво от 0,5 на сто, съобщиха от финансовата институция. Такива бяха и консенсусните очаквания на пазарните участници. Членовете на Борда по монетарна политика на централната банка гласуваха единодушно за запазване на лихвеното равнище.

В доклада на банката за общото икономическо развитие на страната се посочва, че се запазва тенденията на понижение на публичните разходи. Същевременно инвестиционните разходи на корпорациите нарастват на фона на подобряващите се финансови резултати и позитивния бизнес климат. Доходите на домакинствата също регистрират устойчив ръст, което поддържа потреблението на стабилни нива, заявяват още от централната банка. Покупките на жилища са във възходящ тренд с леки флуктуации.

Търсенето остава силно както в страната, така и зад граница, което допринася за увеличението на производството и нарастването на износа, се посочва още в доклада на финансовата институция.

Цените на инвестиционните стоки бележат леко понижение от началото на годината, което според Централната банка се дължи на поевтиняването на борсово търгуваните стоки в световен мащаб. Спадът на петрола допринася за задържането на потребителските цени почти без изменение на годишна база. В дългосрочен план обаче от централната банка на Япония очакват ефектите от поевтиняването на суровините да изчезнат и да се възстанови позитивната тенденция при ценовите индекси.

Днес японската йена регистрира ръст спрямо щатския долар до ниво от 118,74, след което зелената валута възстанови част от загубените позиции и към момента се разменя за 119,15 йени. Еврото поскъпна до 159,87 йени от 159,32 в края на миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:03 | 29.08.22 г.
fallback