fallback

Индексът PMI в сферата на услугите в еврозоната се понижи през март

ЕЦБ може да опита да „охлади“ бързоразвиващата се европейска икономика

11:25 | 04.04.07 г.

Индексът PMI (Purchasing Managers Index), измерващ ръста на сектора на услугите в еврозоната, отчете стойност от 57,4 пункта. Консенсусната прогноза на експертите бе индексът да нарасне на 57,6 пункта от 57,5 пункта за февруари.

PMI за сектора на услугите в най-голямата европейска икономика - Германия, се повиши леко до 57,5 пункта. За предходния месец индексът отчете 57,2 пункта, а консенсусната прогноза на анализатори бе ръстът му да бъде до 57,4 пункта.

Еврото се задържа стабилно след оповестяването на новините за понижението. Към момента EUR/USD се търгува на 1,3351, а EUR/JPY - на 158,50.

Мартенският PMI за сферата на услугите във Великобритания се повиши до 57,6 пункта. През февруари той бе 57,4 пункта, като анализаторите прогнозираха ръст на индекса до 57,5 пункта.

Индексът PMI се изчислява ежемесечно както за сектора на услугите, така и за производството. Калкулирането става на база запитване на мениджъри от европейски компании, които отговарят на въпроси, свързани със състоянието на работната ръка, търсенето и предлагането и др.

Въпреки понижението на PMI в еврозоната спрямо февруари, стойности на индекса над 50 сигнализират за растеж на сектора. Това от своя страна увеличава възможността Европейската централна банка да опита да „охлади“ бързоразвиващата се икономика, тъй като това може да създаде инфлационен натиск. Един от „лостовете“, които ЕЦБ може да използва, за да предотврати това, е ново увеличение на основните лихвени проценти. До момента цената на заемите в 13-те страни, които използват еврото, е 3,75 на сто.

По-късно днес се очакват данните за обема на продажбите на дребно в Европа за февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:12 | 11.09.22 г.
fallback