fallback

Carry trade-ът се върна на Forex пазара, йената падна до едномесечно дъно

Еврото днес бе подкрепено от доклад за ценовата ситуация в еврозоната

17:00 | 03.04.07 г.

Към момента USD/JPY се търгува на 118,67, малко по-ниско от дневния си връх от 118,82, което е и най-високата стойност на валутния крос от 28 февруари насам. EUR/JPY стигна нива от 158,67. За последно йената бе толкова евтина спрямо единната валута на 27 февруари, когато започна и стремглавото падане на световните фондови пазари.

Причината за поевтиняването бе възобновилият се инвеститорски оптимизъм в по-рисковите инвестиции в Европа и Америка. Инвеститорите започнаха отново да отварят т.нар. carry trade позиции при които финансират високодоходни позиции извън Япония с нисколихвени заеми в йени. Причината за съществуването на тази арбитражна печалба е сравнително голямата разлика между лихвените проценти в Япония (0,5 на сто) и еврозоната (3,75%), САЩ (5,25%) и Великобритания (5,25%).

Сигналите за подобряването на ситуацията със заловените 15-те британски войници от Иран също спомогна за връщането на доверието на инвеститорите. Намлялата възможност за конфликт в Близкия Изток освен, че помогна на carry trade, намали и инфлационните страхове в САЩ, които са най-големият потребител на петрол в света. Ако и утре има добри новини от Техеран и Лондон, които понижат петрола още, може да очакваме разкриването на позиции от типа carry trade да продължи.

Перспективите за по-ниски цени на петрола в близко бъдеще помогнаха и на фондовия пазар и основните американски борсови индекси отвориха на зелено днес. Това повлия и на долара, тъй като шансът Федералният резерв да види нужда от намаляване на лихвените проценти в близко бъдеще намаля.

Еврото днес бе подкрепено от доклад за ценовата ситуация в еврозоната, който показа, че цените на едро за февруари са се увеличили с 0,3 на сто, което е по-бърз темп на нарастване спрямо януари, когато цените на едро скочиха с 0,2 на сто. Това повиши спекулациите на пазара, че Европейската централна банка ще увеличи лихвените си проценти още веднъж до 4,00 на сто.

Според валутния търговец от National Australia Bank Ltd. Джон Кириакопулос, цитиран от Bloomberg, поради добрите данни от еврозоната, единната валута може да стигне 1,34 долара за евро „много скоро“.

Членът на Съвета на директорите на Европейската централна банка Клаус Либшер коментира пред журналисти във Виена днес, че „лихвите в еврозоната не са достатъчно рестриктивни“, съобщи Bloomberg. Това е поредното такова изказване на високопоставени лица от ЕЦБ през последните седмици, което сигнализира за ново повишаване на цените на заемите в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:58 | 13.09.22 г.
fallback