fallback

Разходите за строителство в САЩ за февруари изненадващо се покачват

Месечният индекс PMI за района на Чикаго също отчете изненадващ ръст

17:27 | 30.03.07 г.

Разходите за строителство в САЩ за февруари се покачиха с 0,3 на сто. Консенсусната прогноза на експерти бе за понижение от 0,6 на сто, след като през януари строителните разходи паднаха с 0,8 на сто.

Това бяха едни от първите данни, които може би подсказват, че жилищната криза в САЩ е пред своя край.

Месечният индекс PMI за района на Чикаго също отчете изненадващ ръст до 61,7 пункта. Индексът се изготвя от Националната асоциация на купуващите мениджъри, като мениджъри отговарят на въпроси дали организациите са им били по-активни, без промяна, или по-малко активни през месеца. Стойности над 50 показват развитие на бизнеса в Чикаго, стойности под 50 са сигнал за свиване на икономиката.

Индексът за потребителското доверие за март, измерван от университета в Мичиган, остана в рамките на прогнозите на анализатори. За февруари той отчете стойности от 88,8, а за март - 88,4. Прогнозата на експерти бе индексът да остане на същото ниво от 88,8 пункта.

Днес пазарът бе залят от добри новини за американската икономика. Новините за повишението на чикагския PMI и за разходите за строителство идват, след като по-рано днес стана ясно, че и потребителските разходи и личните доходи за февруари са се покачили повече от очакванията.

Доларът реагира на новините позитивно и се покачи спрямо еврото и йената. Към момента EUR/USD се търгува на 1,3290, а USD/JPY - на 118,37. Кросът на долара с швейцарския франк - USD/CHF, се повиши до 1,2224 днес, което е и двуседмичният връх на долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:10 | 05.09.22 г.
fallback